Černobilj
screenshoot/Youtube
Černobilj

screenshoot/Youtube

Černobilj, Foto: screenshoot/Youtube

Radijaciji je bilo izloženo gotovo 8,4 miliona ljudi. Međutim, bilo je i onih koji su rešili da ostanu bez obzira što su voda, vazduh i hrana kontaminirani, poput ove bake.

Ona je rešila da tamo ostane i ubedi sve da se tamo može živeti bez obzira na veliku radijaciju koja je u gradu prisutna (400 puta veća nego u Hirošimi nakon nuklearne katastrofe).

PROČITAJTE JOŠ:

Ljudi su se zato dosetili i rešili da snime film o životu babuški u Černobilju. Reditelji Holi Moris i Ana Bogart su istražili to područje i došli do podataka da tamo obično živi od osam do 12 baka, u zavisnosti od sela.

- Mene ne plaši radijacija. Plaši me gladovanje. Ukoliko odeš odavde, umrećeš. Oni su u gorem položaju nego mi koji živimo ovde. Otadžbina je otadžbina, nikada je neću napustiti ni puškom da me teraju - rekla je babuška. 

Jedan od reaktora elektrane "Vladimir Iljič Lenjin" - kako se zvanično zvala černobiljska nuklearna elektrana, eksplodirao je 26. aprila u 1.24 sati posle ponoći po lokalnom vremenu. Na licu mestu stradala je 31 osoba.