Antonio Gutereš
EPA/Justin Lane
Antonio Gutereš, Foto: EPA/Justin Lane

"Vidimo nesrazmerne efekte na određene zajednice, porast govora mržnje, ciljanje ranjivih grupa i rizike teških bezbednosnih reakcija koje narušavaju zdravstveni odgovor", rekao je Gutereš.

Aleksandar Vučić i Antonio Gutereš, Foto: Tanjug/AP

Izveštaj UN-a je takođe pozvao vlade da deluju u cilju ublažavanja najgorih uticaja COVID-19 na radna mesta, sredstva za život, pristup osnovnim uslugama i porodičnom životu.

On je izrazio zabrinutost zbog onoga što je smatrao "rastućim etnonacionalizmom, populizmom, autoritarizmom i guranjem natrag prema ljudskim pravima u nekim zemljama", kao rezultat pandemije.

"Kriza može da bude izgovor za usvajanje represivnih mera u svrhe koje nisu povezane sa pandemijom", dodao je.

Primedba šefova UN dolazi dok vlade širom sveta sprovode vanredne mere za borbu protiv pandemije i kao aktivisti su osudili nasilje države, pretnje slobodi štampe, hapšenja i nadzor pametnih telefona, kao što su mnogi od navodnih režima zloupotrebe sproveli u borbi protiv COVID- 19.

koronavirus, Foto: e-stock

 

Gutereš je rekao da vlade moraju da budu „transparentne, odgovorne i odgovorne“, ističući da su slobode štampe, civilno društvo, privatni sektor i „građanski prostor“ neophodni.

Šef UN-a dodao je da hitne mere moraju biti "pravne, proporcionalne, neophodne i nediskriminatorne, da imaju specifičan fokus i trajanje i da preduzmu najmanje nametljiv pristup kako bi se zaštitilo javno zdravlje."

"Teški sigurnosni odgovori potkopavaju zdravstvenu reakciju i mogu pogoršati postojeće pretnje miru i sigurnosti ili stvoriti nove", rekao je Gutereš i zaključio: Ljudi i njihova prava moraju biti u središtu i centru.