NANIŠANIO ZAKOPANO BLAGO! Nije slučajno Tramp bacio oko, na ovoj zemlji se nalaze OPASNE MATERIJE!

Ideja američkog predsednika Donalda Trampa o kupovini Grenlanda možda je puka fantazija, ali su SAD već ranije "bacile oko" na resurse tog ostrva, posebno na bogata nalazišta metala retke zemlje, piše Fajnenšel Tajms.

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Vašington je nedavno sa Grenlandom potpisao memorandum o saradnji na vađenju tehnoloških metala, tragajući za alternativnim izvorima snabdevanja nakon što je Kina nazgovestila da bi mogla da ograniči njihov izvoz u SAD, navodi londonski list.

Nalazišta retkih oksida Zemljine kore na Grenlandu procenjuju se na 38,5 miliona tona. Poređenja radi, nalažišta u ostatku sveta sadrže 120 miliona tona, prenosi agencija Hina.

Grenland
Grenland, Foto: Tanjug/AP

Grenlandska nalazišta sadrže neodimijum, praseodimijum, disprozijum, terbijum, uranijum i nusproizvode cinka.

Neodimijum, terbijum i disprozijum koriste se kao magneti u motorima električnih vozila. Baterije hibridnih automobila sadrže, pak, lantam koji upotrebljava i američka vojska u uređajima za noćno osmatranje.

Gadolinijum se mož naći u uređajima za magnetsku rezonancu.

Srpski predsednik zagrmeo o Kosovu! Nakon onog što je izgovorio, Amerika ZAĆUTALA!

AUTOR: Alo.rs/I.L DATUM I VREME: 20.08.2019. 21:26 - 20.08.2019. 21:35 Sastanak sa američkim državnim sekretarom održan je u 18.30, Vučič se nakon susreta sa Pompeom oglasio i rekao jasan stav Srbije po pitanju Kosova. Analitičari ovaj sastanak vide kao vrlo važan u nastavku dijaloga između Beograda i Prištine!

Kina dominira u globalnoj proizvodnji 17 tehnoloških metala koje je teško komercijalizovati, a ključni su za tehnološku industriju, uključujući električna vozila, vetroturbine i vojnu tehnologiju. Kineski udeo u globalnoj proizvodnji tih metala je 70 posto, a u preradi je još i veći, navodi Fajnenšel Tajms.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi