Benjamin Netanijahu
Profimedia
Benjamin Netanijahu

Profimedia

Benjamin Netanijahu, Foto: Profimedia

Sirene za vazdušni napad čule su se širom južnog Izraela po drugi put u ponedeljak. IDF je rekao da je oko 50 raketa ispaljeno iz Gaze ka izraelskoj teritoriji, a da je 90 odsto njih presretnuto.

Raketni udari naišli su na oštar odgovor, a izraelske odbrambene snage su na Tviteru potvrdile da su izvršeni višestruki udari protiv ciljeva u Gazi.

"Sada udaramo avionima, tenkovima i helikopterima", najavio je Netanjahu tokom posete skladištu sistema za protivraketnu odbranu “Ajron dom” u oblasti Ašdod. Takođe je poslao posebnu poruku vođama militanata Hamasa i palestinskog islamskog džihada (PIJ).

"Ako se mir ne vrati, vi ste sledeći". Govoreći kasnije tokom dana u izraelskom naselju Ariel na Zapadnoj obali, Netanjahu je dodao još pretnji.

"Ne planiram da odustanem ... Pored teških udara naših neprijatelja, Hamas i islamski džihad moraju da razumeju - ovaj raketni napad na Izrael se neće nastaviti. Ako se potpuno ne zaustave, moraćemo da aktiviramo plan koji smo pripremili za široku kampanju. "

Gaza, raketiranje, vojska, Hamas

AP

Gaza, raketiranje, Foto: AP

Netanjahu je rekao da je dobro upoznat sa cenom koju će trupe IDF-a, koji su regruti, i njihove porodice platiti u takvoj kampanji.

"Ne žurim u rat", rekao je premijer, ali ako je Izrael primoran da pokrene veliku ofanzivu, "teško Hamasu i Islamskom džihadu kada dođe taj dan. To je njihov izbor. "

Netanjahu je naglasio da njegove pretnje nisu prazne reči i da će "učiniti sve što je potrebno" kako bi vratio sigurnost ljudima na jugu Izraela.

Islamski džihad rekao je kasno u ponedeljak da je njegov "vojni odgovor" Izraelu završen, bar za sada. Raketni baraž usledilo je nakon što su se na internetu pojavili video snimci IDF-a kako pomoću buldožera uklanjaju telo Palestinca, ubijenog dok je navodno pokušavao da postavi bombu na graničnu ogradu u gradu Gazan.

Izraelski napadi bili su usmereni ne samo na Gazu, već i na "teroristička mesta koja pripadaju terorističkoj grupi PIJ južno od Damaska u Siriji", navodi IDF. Međutim, većinu izraelskih raketa presrela je sirijska protivvazdušna odbrana.