Nemačka policija
Shuterstock
Policija, Nemačaka, Keln

D.Bužić

Policija, Nemačaka D.Bužić

Vlasti su pozvale građane da obrate pažnju ukoliko za nekog posumnjaju da nešto spletkari u vezi sa hranom, a objavile su i snimak osumnjičenog sa nadzorne kamere, na kojem je prikazan muškarac star oko 50 godina sa naočarima i belom kapom, prenosi AFP. 

Zvaničnici u Konstancu, na južnoj granici Nemačke, saopštili su da su 16. septembra primili dojavu od ucenjivača da je zatrovano pet teglica hrane za bebe u prodavnicama u obližnjem Fridrihšafenu, navodi AP.

"Tu pretnju smo veoma ozbiljno shvatili", rekao je glavni tužilac Aleksander Boger na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Zvaničnici su utvrdili gde se teglice nalaze i u njima pronašli etilen glikol, tečnog slatkastog ukusa, ali su napomnuli da nema dokaza da je iko otrovan.

U Ministarstvu za zaštitu potrošača kažu da se pronađena supstanca koristi za antifrize i da je toksična, a u velikim količinama i - smrtonosna.

Zamenik šefa policije u Kosntancu Uve Šturmer upozorio je da je reč o kriminalu "bez griže savesti", ali je naglasio da, s obzirom na pojačan oprez, "nema razloga za paniku".

Vlasti u Konstancu su saopštile da su, kao i kompanije, dobile mejl u kojem ucenjivači prete da će zatrovati hranu, ne preciziravši koju, u ograncima tih trgovinskih kompanija u Nemačkoj, ali i izvan zemlje, ako im do subote ne plate više od 10 miliona evra.

U saopštenju nije navedeno koje su kompanije ucenjene.