Evropa mapa
printscreen
Evropa mapa

printscreen

Evropa mapa, Foto: printscreen

Dve nordijske zemlje rekle su da će potvrde o vakcinaciji protiv korona virusa biti osmišljene tako da omoguće građanima da putuju u inostranstvo, ali su takođe nagovestile da bi potencijalno mogle da se koriste i poput "ulaznica" za sportske i kulturne događaje.

- Sa digitalnim potvrdama biće brzo i lako dokazati obavljenu vakcinaciju - rekao je švedski ministar za digitalni razvoj Anders Igeman.

Švedska vlada se nada da će do juna imati infrastrukturu za izdavanje digitalnih potvrda.

Danska, koja je najavila svoj program dan ranije, rekla je da će u početku na internetu objaviti registar kojem bi se moglo pristupiti radi provere da li je neko primio vakcinu. Taj program će biti uspostavljen krajem februara, a u međuvremenu će se raditi na dugoročnom tehničkom rešenju.

kovid pasoš

shutterstock

kovid pasoš, Foto: shutterstock

Danska vlada izjavila da još nije donela konačnu odluku o tome da li će se "kovid pasoši“ koristiti više od samih putovanja, jer se još čeka na rezultate istraživanja o tome da li vakcina sprečava prenošenje virusa. Međutim, naglasila je da je cilj da se potvrdama dođe do "postepenog, zdravog i odgovarajućeg ponovnog otvaranja zemlje“.

Obe zemlje su takođe rekle da će se potruditi da se nacionalne potvrde usklade sa međunarodnim potvrdama o kojima se raspravlja u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) i na nivou EU.

SZO je ranije izložila ideju o izdavanju digitalnih potvrda, ali je u januaru rekla da se trenutno protivi tome da se one koriste kao uslov za putovanje.

Šefica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, podržala je u januaru ideju o korišćenju potvrda za identifikaciju ljudi koji su primili vakcinu, ali je dodala da "bez obzira da li to daje prioritet ili pristup određenim uslugama, ovo je politička i pravna odluka o kojoj će se raspravljati na evropskom nivou“.

Japan korona

EPA/FRANCK ROBICHON

Japan korona, Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

Iako su ministri EU nedavno odložili odluku o uvođenju "kovid pasoša", neke evropske zemlje planiraju da ih izdaju unutar svojih granica.

Prva među njima je Grčka, koja je ovog meseca počela da izdaje digitalne sertifikate o vakcinaciji protiv korona virusa za svoje građane, a sličnu potvrdu verovatno će tražiti i od stranih turista.

Grci koji budu primili vakcinu protiv korona virusa dobiće digitalnu priznanicu o vakcinaciji, pomoću koje će moći da se kreću bez restrikcija između regiona unutar zemlje, a očekuje se da će testa i karantina biće oslobođeni putnici koji sa sličnom potvrdom uđu u zemlju.

Uvođenje sertifikata najavila je i Španija, a italijanska Nacionalna turistička federacija pozvala je vladu da ubrza nacionalnu kampanju vakcinacije i izda sertifikate onima koji prime vakcinu protiv korone.

Ruska republika Baškortostan uvela "kovid pasoše" od 5. februara i tako je postala prva regija u zemlji koja je preduzela taj korak. Elektronski dokument sa QR kodom automatski će se izdavati stanovnicima koji imaju antitela na koronu putem vladinog portala.