Naučnici su u šoku
printskrin youtube
Naučnici su u šoku

printskrin youtube

Naučnici su u šoku, Foto: printskrin youtube

U poslednja su dva meseca pomorci više puta uputili pozive za pomoć nakon susreta s kitovima ubicama. Dva su broda tako ostala bez delova kormila, najmanje jedan član posade je povređen, a nekoliko je brodova pretrpelo i znatnu štetu, piše The Guardian.

Plašite li se kitova, ajkula i drugih velikih morskih životinja?

 

Poslednji se takav incident dogodio u petak poslepodne na severnoj obali Španija.

Orka se u krmu broda zaletela najmanje 15 puta, ispričao je direktor firme Halycon Yachts Pete Green. Brod je morao da bude iskrcan u luku, gde će se obaviti procena štete.

Otprilike u isto vreme su se pojavila i upozorenja na orke nešto južnije, u mestu Vigo. 30. avgusta se brod koji je plovio pod francuskom zastavom javio obalnoj straži kako bi prijavio da ih napada kit ubica.

29. aprila je kod rta Trafalgar posada jednog broda prijavila da su okruženi s čak devet kitova ubica, koji su se zabijali u brod tokom razdoblja od sat i po. Pritom su brod okrenuli za čak 180 stepeni, onemogućili rad motora i uništili kormilo.

Ranije iste večeri je Nick Giles na svojoj motornoj jedrilici čuo strašan udar, poput onog čekićem. Vidio je kako se kormilo okretalo neverovatnom snagom i onemogućilo mu upravljanje, a njegovo se deset metara dugo plovilo okretalo za 180 stepeni. Osetio je kako se brod podiže, a orke su ga gurale 15 minuta.

Radi se o visokointeligentnim sisarima. Istraživači koji proučavaju malobrojnu populaciju u Gibraltarskom zalivu kažu da su to znatiželjne životinje za koje je normalno da prate brod, čak i da komuniciraju s njime, no nikad ovako nasilno.

Španske pomorske vlasti upozorile su plovila da se drže podalje od kitova. Ponašanje ovih životinja je iznenadilo i naučnike. Oni još ne razumeju što se to događa, no kažu da bi takvo ponašanje moglo uticati na veliki stres među tom ugroženom populacijom.

Biolog Alfredo López, koji proučava morske sisare, kaže da orke tokom aprila inače putuju obalom loveći tune.

Pročitajte:

Komentari (1)

Zoma

14.09.2020 22:22

I kitovi osećaju da su da nanositi zlo covecanstvu, a naročito Srbima.