Donald Tramp
Profimedia
Donald Tramp

Profimedia

Donald Tramp, Foto: Profimedia

U pismu koje je potpisalo 46 naučnih organizacija pozivaju se evropski političari da odbrane principe i vrednosti na koje se "tradicionalno oslanjao naučni napredak", uključujući otvorenu razmenu ljudi i ideja.

Kako je navedeno, principi kao što su transparentnost, deljenje informacija i fizička mobilnost naučnika bili su ključni za naučni razvoj i dobrobit koju oni donose društvima i ekonomijama.

Autori pisma podsetili su na nove pokušaje američkog predsednika da zabrani ulazak gradjanjima sedam muslimanskih zemalja i pretnje da vladini naučnici neće moći da se obraćaju medijima ili da objave svoja otkrića bez njegove dozvole.

"Sada je svetu više nego ranije potrebna čvrsta nauka i istraživanja kako bi se odgovorilo na izazove bez presedana", navedeno je u pismu.

Medju organizacijama koje su potpisale pismo su ;Kraljevsko društvo Londona za unapredjenje prirodnih znanja, akademje nauka Švajcarske, Švadske, Danske i Holandije, i Evropska unverzitetska asocijacija.

Pismo je upućeno predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku i predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru, evropskom komesaru za nauku Karlosu Moedasu, i premijerima i ministrima za nauku članica EU, ali i Norveške, Švajcarske, Islanda i Srbije.