Vladimir Putin
Profimedia

 

Vladimir Putin

Profimedia

Vladimir Putin, Foto: Profimedia

Njenu nevidljivost uticaće i novi atomski pogon koji će biti pravo remek-delo ruskih konstruktora. Podmornica će u svom naoružanju imati veliki broj raketa "Cirkon", a tu će biti i posebni borbeni roboti-amfibije.

 

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov je otkrio osnovnu karakteristiku podmornica pete generacije. Naime, njihov višeslojni korpus će se sastojati od kompozitnih materijala, koji će znatno smanjiti sposobnosti neprijateljskih hidrolokatora da je registriruju, prenosi internet portal Vzgljad.

Stručnjak je dodao da će primena kompozitnih materijala olakšati i ukupni deplasman novih podmornica, koje će postati lakše, što će omogućiti integraciju dopunske aparature i sredstava naoružanja. "Glavni zadatak podmornica ovog tipa je protivbrodska borba, tačnije zadržavanje napadačke grupe površinskih brodova na velikoj udaljenosti", rekao je stručnjak.

 Pored toga možemo očekivati i prijatno iznenađenje kada je u pitanju nuklearni pogon, koji bi, prema rečima Leonkova, mogao postati remek-delo ruskih inženjera.

- Neki smatraju da će novi atomski reaktori, koje će podmornice pete generacije koristiti kao pogon, značajno povećati brzinu podmornice, a smanjiti njen šum. Takođe, ovo će povećati i njihovu autonomiju plovidbe. Boravak u podvodnom režimu kretanja će biti povećan dok će, zbog uvođenja potpune automatizacije celokupnog procesa, posada biti smanjena - na manje od 100 ljudi. Podmornica će biti opremljena najsavremenijim sistemima navigacije koji će biti povezani sa satelitima, što će osigurati upotrebu visokopreciznog naoružanja - zaključio je Aleksej Leonkov.

KINA UDARILA ŠAMAR AMERICI! Ubrzano prodali udeo u američkom dugu, preti haos na tržištu obveznica, BERZE DIVLJAJU!

Nedavno je postalo izvesno da je peterburški projektni biro "Malahit" završio naučno-istraživački rad pod šifrom "Haski", u kom je dizajniran oblik višenamenske nuklearne podmornice pete generacije, a potom se pristupilo izvođenju eksperimentalno-konstruktorskih radova pod šifrom "Lajka". Izvor ruskog internet portala TASS iz vojno-industrijskog kompleksa rekao je da je prva faza razvojnog projekta pod šifrom "Haski" završena krajem 2018. godine, a njeni rezultati primljeni i odobreni u ruskom Ministarstvu odbrane.

 NEMAČKA KIDA LANCE! Najveća promena od pada Berlinskog zida: Nismo njihova kolonija!

Nova višenamenska nuklearna podmornica pete generacije imaće "modularnu konstrukciju i integrisani sistem bojevog zapovedanja sa veštačkom inteligencijom", rekao je neimenovani izvor iz ruske vojne industrije. On je tom prilikom dodao da će podmornica biti naoružana perspektivnom protivbrodskom raketom "Cirkon", koja će imati hiperzvučne karakteristike. Pored toga, ovu višenamensku podmornicu pete generacije će podržati i posebni roboti-amfibije koji će se nalazati u njenom arsenalu. 

 UŽARENI PEPEO PADA NA LJUDE! Iznenadna eksplozija potresla planinu, evakuacija 20 naselja u toku, lava kulja kilometrima u NEBO! (VIDEO)

Na Zapadu su perspektivnu, višenamensku podmornicu pete generacije, koja se razvija u Rusiji, proglasili "podvodnim analogom projekta F-35".