Nemačko pivo, nacizam
Facebook
Nemačko pivo, nacizam

Facebook

Nemačko pivo, nacizam, Foto: Facebook

Gec Ulrih, političar iz istočnog dela Nemačke, objavio je na Fejsbuku fotografije limenki pivare „Nemački rajh“ na kojoj se ne nalazi zloglasna svastika, ali tu su karakteristični krst i orao.

„Stvarno me je sramota. Te limenke su se prodavale u mom rodnom gradu Bad Bibri, a najgore od svega je što su svi kupovali to pivo i brzo je rasprodato“, napisao je Ulrih na društvenim mrežama.

Nacistički simboli su zabranjeni u Nemačkoj, njihovo korišćenje je nelegalno ako postoji jasna veza sa nacističkom ili nekom drugom ekstremno desničarskom ideologijom, a tolerišu se jedino u određenim kulturološkim kontekstima.

Nemačko pivo, nacizam

Facebook

Nemačko pivo, nacizam, Foto: Facebook

Nemački mediji su objavili da je to pivo prodavano na internetu od početka januara, a reklamirao ga je Tomi Frenk, poznati neonacistički aktivista.

On drži pab u mestu Temar, gradiću jugozapadno od reke Jene, u kojem se svake godine održava neonacistički festival. Mediji u Nemačkoj navode da su i za cenu pića (18,88 evra) iskorišćene brojke koje imaju jasnu simboliku u neonacističkom pokretu: broj 18 se tretira kao prvo i osmo slovo abecede, A i H, što su inicijali Adolfa Hitlera, a u neonacističkim organizacijama broj 88 je oznaka za „hajl Hitler“.

Nemačko pivo, nacizam

Facebook

Nemačko pivo, nacizam, Foto: Facebook

Limenke u boji uniforme SA odreda

Limenke pivare „Nemački rajh“ su braon, što je asocijacija na uniforme koje su nosili nacistički SA odredi, a tu je i orao koji su nacisti koristili. Ispod orla, umesto svastike, nalazi se gvozdeni krst. Gotički font, koji se naslanja na nemačku tradiciju, takođe je deo neonacističke propagande. Iz lanca prodavnica u okviru kojeg se nalazio objekat u kojem je prodavano to pivo saopšteno je da je prodaja nezavisna odluka vlasnika franšize.

Tagovi