Otkriveno nacističko pivo iza čijeg naziva se krije neverovatna simbolika

Alo! / E. A. | vesti 2020-02-18 22:35:03 2020-02-18 22:35:03

Nemačka policija istražuje prodaju piva sa neonacističkim simbolima

Facebook

Gec Ulrih, političar iz istočnog dela Nemačke, objavio je na Fejsbuku fotografije limenki pivare „Nemački rajh“ na kojoj se ne nalazi zloglasna svastika, ali tu su karakteristični krst i orao.

„Stvarno me je sramota. Te limenke su se prodavale u mom rodnom gradu Bad Bibri, a najgore od svega je što su svi kupovali to pivo i brzo je rasprodato“, napisao je Ulrih na društvenim mrežama.

Nacistički simboli su zabranjeni u Nemačkoj, njihovo korišćenje je nelegalno ako postoji jasna veza sa nacističkom ili nekom drugom ekstremno desničarskom ideologijom, a tolerišu se jedino u određenim kulturološkim kontekstima.

Nemački mediji su objavili da je to pivo prodavano na internetu od početka januara, a reklamirao ga je Tomi Frenk, poznati neonacistički aktivista.

On drži pab u mestu Temar, gradiću jugozapadno od reke Jene, u kojem se svake godine održava neonacistički festival. Mediji u Nemačkoj navode da su i za cenu pića (18,88 evra) iskorišćene brojke koje imaju jasnu simboliku u neonacističkom pokretu: broj 18 se tretira kao prvo i osmo slovo abecede, A i H, što su inicijali Adolfa Hitlera, a u neonacističkim organizacijama broj 88 je oznaka za „hajl Hitler“.

Limenke u boji uniforme SA odreda

Limenke pivare „Nemački rajh“ su braon, što je asocijacija na uniforme koje su nosili nacistički SA odredi, a tu je i orao koji su nacisti koristili. Ispod orla, umesto svastike, nalazi se gvozdeni krst. Gotički font, koji se naslanja na nemačku tradiciju, takođe je deo neonacističke propagande. Iz lanca prodavnica u okviru kojeg se nalazio objekat u kojem je prodavano to pivo saopšteno je da je prodaja nezavisna odluka vlasnika franšize.

Expand player
Pogledajte više