Donald Tramp
EPA
Vojnici

Privatna arhiva

Vojnici, Foto: Privatna arhiva

Ovo nije prvi postupak protiv Donalda Trampa. U septembru 2019, Predstavnički dom predvođen demokratama pokrenuo je istragu protiv Trampa zbog njegovog navodnog pokušaja da dobije novac za svoju kampanju ucenom o nastavku američke vojne pomoći Ukrajini.

Trupe Nacionalne garde raspoređene su kako bi zaštitile poslanike i osoblje tokom glasanja o impičmentu.

Opoziv će proći ako bude imao podršku svih demokrata i najmanje pet republikanaca.

Džim MekGovern, demokrata i predsednik pravnog komiteta je rekao da se današnje glasanje odvija na "mestu zločina", i još jednom je ponovio da je Tramp podsticao "rulju da napadne Kapitol"

Steni Hojer, predsednik demokratske većine u Predstavničkom domu je odbacio argumente Republikanaca da će "brzi impičment" samo dodatno podeliti zemlju.

- Svaka akcija mora da ima posledice, a postupci predsednika SAD zahtevaju hitnu i jasnu akciju Kongresa - rekao je Hojer.

Nensi Mejs, republikanska predstavnica Južne Karoline, izrazila je zgroženost nasiljem koji je počinjeno u Kapitolu prošle nedelje, i da je zabrinuta zbog svega što se dogodilo.

Iako je uvek bila kritički nastrojena prema Trampu, ona je rekla da se ovo glasanje o impičmentu odvija "prerano i prebrzo", i da će zato glasati protiv.

- Imamo nasilje sa obe strane političkog spektra. Ja smatram da je Tramp odgovoran za sve što se dogodilo - dodala je ona na kraju svog obraćanja.

Nacionalna garda distrikta Kolumbija je je dobila dozvolu da naoruža trupe koje će biti raspoređene na bezbednosne dužnosti u američkom Kapitolu.
Očekuje se da će narednih dana na dužnostiiz okruga biti do 15.000 pripadnika garde koji će podržati pripadnike bezbednosnih snaga u vezi sa inauguracijom izabranog predsednika Džoa Bajdena 20. januara.

Kongresmen iz Ohaja Džim Džordan optužio je političke protivnike da se vode dvostrukim standardima tokom današnjeg glasanja.

- I kada Republikanci osude nasilje, kao recimo prošlog leta ili prošle nedelje, i tada nas krivite za sve - rekao je Džordan, pa dodao:

- Demokrate sude predsedniku SAD, ali zanemaruju činjenicu da 80 miliona Amerikanaca, i Republikanaca i Demokrata, sumnja u rezultate izbora - istakao je on, rekavši da "nema pojma gde sve ovo ide i da je ovo zastrašujuće za zemlju".

Republikanske vođe u Senatu navodno razmišljaju o mogućnostu da, u slučaju izglasavanja u Predstavničkom domu Kongresa, započnu proceduru o opozivu Donalda Trampa već u petak, piše Rojters.

Endi Bigs, republikanski kongresmen iz Arizone, pokrenuo je peticiju čiji je cilj da smeni Liz Čejni sa mesta predsedavajuće republikanskim klubom u Kongresu.

Peticija je pokrenuta zbog odluke Čejnijeve da podrži opoziv Donalda Trampa.

Nensi Pelosi je vojnicima koji čuvaju zgradu Kapitola podelila komemorativne značke.

Nensi Pelosi je 6. januar, dan kada se desio upad na Kapitol nazvala "dan vatre". Isti izraz je Džordž Buš iskoristio da opiše napade 11. septembra.

- Znamo da je predsednik podstakao ovu oružanu pobunu protiv naše zemlje – rekla je Pelosijeva.

Ona kaže da joj glasanje o opozivu "slama srce", ali da je to neophodno, i zapitala je da li je "predsednikov rat protiv demokratije u skladu sa Ustavom".

- Tramp je jasna opasnost za našu voljenu naciju. Linkoln je rekao da ne možemo pobeći od istorije... Bićemo upamćeni uprkos tome ko smo i šta smo – rekla je Pelosijeva.

Kalifornijski Demokrata Adam Šif, koji je predsedavao tokom prethodnog impičmenta predsednika Trampa, rekao je da su neredi na Kapitolu predstavljali "najopasniji trenutak za američku demokratiju".

- Danas hoćemo da iskoristimo "lek" koji su osnivači Amerike predvideli za takvog bezakonog predsednika: impičment - rekao je Šif, pa dodao:

- Još važnije, danas započinjemo dug put obnove... Da bismo sačuvali ovo sveto mesto, ovu tvrđavu demokratije, za sebe i za potomstvo, moramo reći "Dosta je".

Američki predsednik Donald Tramp je objavio saopštenje napisano u formi tvita dok traje rasprava o njegovom opozivu.

- Zahtevam da ne bude NIKAKVOG nasilja, NIKAKVOG kršenja zakona i NIKAKVOG vandalizma. To nije ono za šta se zalažemo Amerika i ja.

Iz Trampovog štaba je njegovim pristalicama poslata SMS poruka kojom ih pozivaju da se uzdrže od nasilja.

Nensi Pelosi će danas govoriti za čuvenom govornicom koja je ukradena tokom nereda u Kapitolu.

Jedna od zaposlenih je primećena kako nosi podijum kroz zgradu.

Tokom nereda prošle nedelje, fotografisan je muškarac koji sa osmehom iznosi podijum iz zgrade.

Muškarac je identifikovan kao Adam Kristijan Džonson sa Floride, i uhapšen je dva dana nakon nereda.

Demokratski kongresmen iz Masačusetsa Set Multon je rekao da danas u Vašingtonu ima više vojnika nego u Avganistanu.

- Oni su ovde da nas brane od vrhovnog komandanta, predsednika Sjedinjenih Država i njegove rulje - rekao je Multon.

Počelo je glasanje o opozivu predsednika Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

Kongresmeni će glasati elektronskim putem.

Za opoziv je glasao 221 demokrata i 10 republikanaca. Ceo proces sada ide u Senat.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

zagor

13.01.2021 22:35

Prokleti, lazljivi amerikanci

za istinu

14.01.2021 06:38

koja njihova demokratija,za njih je DIKTATURA=demokratija,daleko Im lepa kuca.kolumbo sto te ne pojedose alkule.