korona virus
EPA

 

korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Muškarci češće obolevaju 

Broj smrtnih slučajeva i zaraze zbog pandemije kovid-19 ukazuje na to da muškarci češće obolevaju od žena

Prema poslednjim informacijama, od ukupno 65 preminulih u Srbiji, 48 su muškarci, a 17 su žene.

Slične statistike su i ostatku sveta.

Broj smrtnih slučajeva i zaraze zbog pandemije kovid-19 ukazuje na to da muškarci češće obolevaju od žena i da imaju ozbiljne ili kritične komplikacije ako se to desi.

Korona

Tanjug/AP

Korona, Foto: Tanjug/AP

Simptomi

Izveštaj Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdio je da je, u skupu podataka od 44.672 potvrđena slučaja, smrtnost kod muškaraca bila za 1,1 odsto veća nego kod žena.

- Sve je više dokaza da muškarci osećaju teže simptome i da imaju višu stopu smrtnosti u poređenju sa ženama - rekao je Džejms Gil, specijalista sa Medicinskog fakulteta u Vorviku.

Nezdrave navike

Iako još postoji puno nedoumica oko toga zašto su muškarci češće i teže pogođeni kovidom-19, zdravstveni stručnjaci ukazuju na brojne moguće faktore. Oni uključuju i bihevioralne i biološke rizike poput nezdravih navika, poput pušenja, i njihov negativan uticaj.

Stručnjaci kažu da je jedan od uticaja možda i to što muškarci, generalno, ne paze na svoje telo kao žene - sa nižim stepenom pranja ruku i higijene i višim stepenom pušenja, upotrebe alkohola, gojaznosti i drugih nezdravih ponašanja.

Polna razlika u konzumiranju duvana posebno je izražena u Kini, gde puši 50 odsto muškaraca, u poređenju sa tek pet odsto žena. U Italiji, analiza za 2018. godinu utvrdila je da je pušenje češća pojava među muškarcima nego ženama svih starosnih grupa odraslih.