MMF
Promo
MMF

Promo

MMF, Foto: Promo

I pored otvaranja ekonomija, globalni rast biće u minusu 4,4 odsto, saopštio je MMF u poslednjem izveštaju o svetskoj ekonomiji. Prema toj proceni, radi se o najgoroj krizi od Velike depresije tridesetih godina dvadesetog veka.

Svetska ekonomija doživljava rast u trećem kvartalu, zbog čega je procena korigovana za 0,8 odsto u odnosu na prethodnu koja je bila još pesimističnija, saopštava MMF.

Da li će Kina postati najjača ekonomija sveta?

 

Većina zemalja neće se vratiti rastu pre sledeće godine, a za 2021. procenjen je rast na svetskom nivou od 5,2 odsto.

Kina je jedini izuzetak kada je ova godina u pitanju, jer će izbeći recesiju i doživeće rast, iako ne kao prethodnih godina. Procena MMF-a je da će rast kineskog BDP-a biti 1,9 odsto u 2020, dok će ostale velike ekonomije imati pad od 5,7 odsto.

Vuhan, Kina

Tanjug

Vuhan, Kina, Foto: Tanjug

- Kina će jedina među velikim ekonomijama zabeležiti i rast proizvodnje u ovoj godini u odnosu na 2019, dok će ostali imati nižu proizvodnju čak i sledeće godine - navodi Gita Gopinat, glavni ekonomista MMF.

Gopinat dodaje da je kineski oporavak zasnovan i na velikoj tražnji medicinske opreme i elektronske opreme za rad od kuće koji se proizvode u toj zemlji, što je podiglo i kineski izvoz.

Kako navodi Ksinhua, rast Kine mogao bi da ima pozitivan uticaj i na druge ekonomije širom sveta, posebno na okolne zemlje.

Ekonomisti MMF upozoravaju da bi novo pogoršanje pandemije moglo da ugrozi i odloži procenjeni ekonomski oporavak.