Kim, tetka, vaskrsavanje
KCNA
Kim, tetka, vaskrsavanje

KCNA

Kim, tetka, vaskrsavanje, Foto: KCNA

 

Međunarodna javnost ostala je u šoku kada se pojavila Kim Kjong Hui, tetka Kim Džong Una za koju se od 2013. tvrdilo je ubijena u čistkama u ovoj najizolovanijoj državi sveta. Vaskrsla Kimova tetka pojavila se  na praznovanju lunarne nove godine. 

Informacije da je i ona ubijena u čistkama usledile su posle njenog povlačenja iz javnosti, kada je njen suprug, inače Kimov teča navndno likvidiran pred streljačkim strojem, pošto je pao u nemilost Kim Džong Una kada je ovaj stigao na vlast.

Čuvena tetka Kim Kjong Hui se nije pojavljivala u javnosti od 2013. a veliki broj kredibilnih medija, analitičara koji prate zbivanja na korejskom poluostrvu tvrdio je da je i ona likvidirana u obračunima kad je Kim Džong Un stigao na vlast. Međutim sestra preminulog lidera Severne Koreje Kim Džong Ila nije likvidirana zajedno sa svojim mužem, već se ni manje ni više pojavila kao počasni gost proslave lunarne nove godine, gde je sedela pored svog sestrića i njegove žene.

Kim Kjong Hui vrhunac karijere doživela je u zdanjim godinama vladavine Kim Džong Ila. Redovno je svog brata pratila u inspekcijskim posetama po državi. radila kao njegova lična asistentkinja i osoba od poverenja. Ona se 2010. pridružila politbirou Komunističke radničke partije Severne Koreje. Te godine dobila je čin generala sa četiri zvezdice. Njen suprug uhapšen je 2013. tokom sednice politbiroa, a njegovo hapšenje prenosile su televizijske kamere. Ubrzo kako se ispostavilo posle hapšenja završio je pred streljačkim strojem. Što se tiče Kim Kjong Hui se spekulisalo, prvo da je ubijena, zatim da je zatvorena, a onda i čak otrovana. Neki poluzvanični mediji koji prate dešavanja na severu tvrdili su da je umrla zbog zdravstvenih problema, pa čak i da je izvršila samoubistvo.

Međutim, nijedna od ovih informacija nije bila tačna. Čak i ruska televizija RT dodaje da je praćenje severokorejskih funkcionera veoma otežano, jer su informacije strog filtrirane i pod kontrolom. Često se dogodi da oni koje je Zapad označio kao pokojnike , posle par godina ponovo pojave u javnosti.