Angela Merkel
Tanjug/AP
Angela Merkel

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel danas je zahvalila građanima na doslednoj primeni novih pravila uvedenih zbog pandemije korona virusa i naglasila da usporavanje širenja virusa odlučuje da li će i narednih nedelja svaki teško oboleli dobiti najbolju moguću lekarsku negu.

"Nova pravila su javni život osetno poslednjih dana smanjili na minimum. Cilj je sprečaanje kontakata kako bi sprečili širenje zaraze. Gotovo su svi vidljivo promenili svoje ponašanje i zbog toga želim da kažem ''hvala-od srca hvala''“, istakla je Merkelova u audio poruci građanima.

Upozorila je, istovremeno, na nestrpljivost, jer danas niko ne može recći koliko dugo će trajati ova teška vremena.

"Još uvek nam, nažalost, dnevni brojevi novih infekcija, ne daju povod za popuštanje pravila“, rekla je kancelarka.

Cilj je, kako je istakla, da se broj novih infekcija udvostručuje tek samo svakih deset dana, kako zdravstveni sistem ne bi bio preopterećen.

Trenutno, prenela je, broj se udvostručuje svakih pet i po dana, što je i dalje preveliki rast.

Rekla je da razume zabrinutost u vezi s privredom, kao i svakog pojedinačno oko radnog mesta.

"Brzo kao nikada do sada i sa toliko novca kao nikada, preduzete su mere. Mislim da mogu reći da ''mobilišemo sve što možemo da našoj zemlji, u ovom nesigurnim vremenima, pružimo sigurnost“, naglasila je Angela Merkel.

Kancelarka se, u audio poruci, osvrnula i na svoju kućnu izolaciju u kojoj je od nedelje posle podne, kada se ispostavilo da je jedna lekar koji joj je prethodno dao vakcinu pozitivno testiran na korona virus.

Iako nije jednostavno, kako kaže, puno posla može da se obavi i iz kuće.