Melanija, marš iz našeg grada!

Ekipa Alo! | vesti 2016-12-04 22:02:46 2016-12-04 22:02:46

Melanija Tramp, buduća prva dama SAD, želi da ostane u Njujorku sve dok joj sin ne završi školsku godinu, pa da se tek nakon toga presele u Belu kuću. Ipak, deo njenih sugrađana nije oduševljen tom odlukom.

Associated Press

Nakon saznanja da Melanija Tramp ne namerava da se preseli u Belu kuću gotovo 100.000 građana Njujorka peticijom je zatražilo da ona spakuje kofere i napusti grad, piše britanski „Indipendent”.

Uobičajena je procedura da se porodica novog predsednika odmah preseli u Vašington, ali Melanija Tramp je odlučila da ne ispoštuje to pravilo, pa planira da ostane na staroj adresi još neko vreme. Procenjuje se da bi bezbednosni troškovi koštali njujorške poreske obveznike i do milion dolara dnevno.

Zato se peticijom od guvernera države Njujork Endrjua Kuoma i gradonačelnika Bila de Blazija traži da odbiju da plate zaštitu supruge Donalda Trampa nakon što se on iseli iz „Trampove kule”, 58-spratnog nebodera na Petoj aveniji, usred Menhetna, gde trenutno žive.

Soliter svakodnevno okružuju gomile demonstranata, koji su tu još od dana kada je Donald Tramp izabran za predsednika, što dodatno povećava bezbednosni rizik, a samim tim i troškove. Rojters je u petak javio da je peticiju pokrenulo dvoje članova njujorškog gradskog veća, koji su u petak pozvali novog predsednika SAD Donalda Trampa da obezbedi sredstva iz federalne kase kako bi gradu nadoknadio troškove od milion dolara dnevno, koliko košta zaštita njega i njegove porodice u njihovom domu u „Trampovoj kuli”.

- Tražimo od vas da obezbedite potrebna federalna sredstva kako biste Njujorku nadoknadili sve troškove vaše lične zašte i zaštite vaše porodice kako pre, tako i posle vaše inauguracije za predsednika SAD - stoji u peticiji.

I Bil de Blazio, gradonačelnik Njujorka, izrazio je zabrinutost zbog prekomernih troškova zaštite Trampa i njegove porodice.

Trampe, ne protiv Kineza!

Donald Tramp je telefonskim razgovorom s liderkom Tajvana Cai Ingven pobudio spekulacije o posledicama tog poziva po budućnost odnosa SAD sa Kinom i Tajvanom. Džang Baohui, direktor Centra za azijsko-pacifičke studije na Univerzitetu Lingnan u Hong Kongu, upozorava da Tramp time rizikuje da izazove neprijateljsku reakciju Kine i ponovo razbukta najopasnije žarište u Aziji.

Expand player
Pogledajte više