Emanuel Makron
Tanjug/AP
Emanuel Makron

Tanjug/AP

Emanuel Makron, Foto: Tanjug/AP

Ministrima Velike Britanije rečeno je da će se njihova zemlja suočiti s velikom nestašicom hrane nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron upozorio da će zatvoriti granice svoje zemlje ukoliko Britanija ne uvede karantin kako bi pandemiju virusa COVID-19 stavila pod kontrolu.

Takođe se tvrdi i da je 20. marta, tri dana pre nego što je Britanija napokon proglasila karantin, Makron rekao premijeru Borisu Džonsonu da "deluje sad ili će Francuska zatvoriti svoje granice".

- Niko od radnika u francuskim lukama tog prvog vikenda nije nam se javljao... Nije bilo sigurno hoćemo li uopšte imati dovoljno namirnica makar za sledeću nedelju - rekao je jedan zvaničnik za Tajms, a prenosi Dejli Mejl.

Pročitajte:

Prema podacima iz juna, Velika Britanija 50,07 posto hrane nabavlja iz inostranstva, a u zemlji proizvodi 49,93 posto.

Europski čelnici u Briselu su u petak, prvi put nakon pet meseci, započeli razgovore na tu temu.

No problemi se već naziru - Holanđani, uz podršku Austrije, Švedske i Danske, nisu voljni da daju gotovinu zemljama poput Španije ili Italije, za koje holandski premijer Mark Rute smatra da, dobiju li pomoć, "zauzvrat moraju poboljšati svoju kompetitivnost i otpornost" u slučaju da ih opet zatekne nova kriza.

Preporučujemo: