Grenland
EPA/Ian Langsdon
Grenland

EPA/Ian Langsdon

Grenland, Foto: EPA/Ian Langsdon

To se navodi u najnovijoj studiji istraživača sa Univerziteta u Ohaju.

-Ledena ploča je sada u novom, dinamičnom stanju. Čak i da se vratimo na klimu sličnoj onoj kakva je bila pre 20 ili 30 godina brzo bismo izgubili ledenu masu - kaže Ian Hovat, koautor studije i profesor na Univerzitetu u Ohaju.

Ledeni sloj na Grenlandu izbaci više od 280 milijardi metričkih tona leda svake godine koji se topi u okean, što je najveći pojedinačni doprinos porastu globalnog nivoa mora. Gubitak leda je toliko masivan poslednjih godina da je izazvao merljive promene gravitacionog polja nad Grenlandom.

Topljenje leda na Grenlandu doprinosi porastu nivoa mora za jedan milimetar svake godine, a situacija će se verovatno još pogoršati. Predviđa se da će do kraja veka nivo mora porasti za više od tri metra brišući plaže i obale. Države koje se nalaze na obali, poput Floride, biće ugrožene zbog toga, kao i četrdeset odsto američkog stanovništva koji žive u obalskim područjima koja su osetljiva na porast nivoa mora, piše Si-En-En.

- Postoji mnogo mesta, među kojima je i Florida, gde bi porast nivoa mora od jednog metra pokrio dosta postojećih kopnenih područja. A to će se još pogoršati ukoliko dođe do oluja i uragana koji uzrokuju dodatni porast mora - kaže Mikaela King sa Univerziteta u Ohaju.

Za ovu studiju su korišćeni satelitski snimci prikupljani poslednje četiri decenije. Autori su otkrili da se nakon 2000. godine ledena ploča toliko smanjila da ni snežne padavine ne bi zaustavile topljenje leda koji je izložen toplijoj vodi. Ako klimatske promene nastave da se događaju ovom brzinom stopa topljenja leda će se dodatno pogoršati.

Pročitajte još: