Italija
EPA
Italija

EPA

Italija, Foto: EPA

Naučnici sa Univerziteta Žeđijang proučavali su mali broj pacijenata sa tom bolešću i otkrili na desetine mutacija, od kojih 19 nikada ranije nisu viđene. Neke mutacije pojačale su sposobnost virusa da napada ćelije u telu, druge su pomogle da se brže razmnoži.

Genetski najsmrtonosniji sojevi bili su genetski slični onima koji su se širili u Evropi i u Njujorku, izvestio je "Saut Čajna Morning Post".

U međuvremenu, slabiji sojevi bili su slični onim koji su pronađeni u drugim delovima SAD, kao što je država Vašington.

Još uvek nije jasno zašto se agresivni soj COVID-19 proširio na Evropu a blaža verzija pogodila velike delove SAD. Ali naučnici kažu da virusi neprestano mutiraju kako bi prevazišli otpornost imunološkog sistema u različitim populacijama.

Stručnjaci kažu da se epidemija tipa A proširila na SAD iz Kine, dok je virus u Njujorku verovatno došao iz Evrope - koju je takođe pogodio tip B. Za poslednju studiju tim je analizirao viruse sojeva 11 pacijenata sa kineskim korona virusom.

Koronavirus se širi u sve više zemalja

Tanjug / AP

Koronavirus se širi u sve više zemalja, Foto: Tanjug / AP

 

A stručnjaci su takođe gledali citopatske efekte - bilo da je virus strukturno promenio ćeliju tokom infekcije - do tri dana nakon eksperimenta.

Na osnovu rezultata, najagresivniji sojevi stvorili su do 270 puta veće količine virusa od najmanje moćnog tipa. I sojevi koji su proizveli najviše virusnog opterećenja doveli su do "većeg broja smrtnosti ćelija", otkrio je tim.

Pišući u svom radu, tim je rekao - Naši rezultati pokazuju da posmatrane mutacije mogu imati direktan uticaj na opterećenje virusa i smrtnost.

- Ovaj nalaz sugeriše da posmatrane mutacije u našoj studiji... mogu značajno uticati na patogenost (sposobnost izazivanja bolesti) SARS-CoV-2.

Tim je pronašao neke od najsmrtonosnijih mutacija u Žeđijangu, gde je i univerzitet. Te su mutacije viđene i u nekoliko teško pogođenih evropskih zemalja kao što su Italija i Španija - pre nego što su se proširile na američki epicentar Njujork.