Monpelje, korona virus
EPA/Guillaume Horcajuelo
Monpelje, korona virus

EPA/Guillaume Horcajuelo

Monpelje, korona virus, Foto: EPA/Guillaume Horcajuelo

Kako piše portal "Izvestije", 47. godišnja ženska osoba zarazila se koronom u aprilu dok je primala hemoterapiju, jer boluje od limfoma u stadijumu IV (maligni tumor). Redovno se testirala na kovid 19, a rezultati su stalno bili pozitivni do 9. septembra, prenosi portal Sputnjik.

Naučnici su za početnu verziju uzeli genom virusa korona iz uzorka brisa pacijentkinje, pretpostavljajući da se njime i zarazila.

Upoređujući uzorke, stručnjaci su zaključili da je u njenom organizmu virus mutirao 18 puta, a dve mutacije su se dogodile u genu S-proteina i identične su onima koje su otkrivene kod danskih vizona.

Profesor sa katedre za genomiku i bioinformatiku Sibirskog saveznog univerziteta, profesor Univerziteta u Getingenu Konstantin Krutovski rekao je da se mutacije često poklapaju sa onima koje su ranije otkrivane prilikom evolucije virusa kod drugih pacijenata sa oslabljenim imunitetom i sa onima koje su se pojavile u "britanskoj" verziji.

- Ali u ovom ruskom istraživanju je prvi put ubedljivo dokazano da je veliki broj mutacija rezultat dugog obitavanja SARS-CoV-2 u jednom organizmu - objasnio je naučnik.

On je dodao i da je još uvek rano donosti bilo kakve zaključke o širenju novog "ruskog soja" virusa korona, jer je otkriven samo jedan slučaj.

Sredinom decembra u Velikoj Britaniji je otkrivena nova mutacija virusa korona SARS-CoV-2. Iako je nova mutacija virusa, prema preliminarnim procenama, možda za 70 odsto zaraznija od uobičajene, još uvek ne postoji ništa što bi ukazivalo na to da je ovaj soj smrtonosniji ili da dovodi do većeg broja hospitalizacija.