Kasem Solejmani i ajatolah Ali Hamnei
Youtube/Printscreen
Kasem Solejmani i ajatolah Ali Hamnei

Youtube/Printscreen

Kasem Solejmani i ajatolah Ali Hamnei, Foto: Youtube/Printscreen

Kasem Solejmani je predvodio je vojne snage Irana van zemlje zahvaljujući kome je ruka Teherana proširena na Bliski Istok.

Komandant Revolucionarne garde Kasem Solejmani, koji je u petak ubijen u američkom napadu, bio je jedna od najpopularnijih ličnosti u Iranu i Amerika i njeni saveznici doživljavali su ga kao smrtonosnog neprijatelja.

Kao lider "Kudsa", ili snaga "Jersualima", Snage iranske paravojne Revolucionarne garde, Solejmani je predvodio sve svoje ekspedicijske snage.

Pripadnici snaga "Kuds" bili su veoma prisutni i uticajni na sirijskom ratištu i davali su podršku predsedniku Bašaru al Asadu, kao i u Iraku nakon invazije SAD 2003. godine kada je svrgnut Sadam Husein, dugogodišnji neprijatelj Teherana.

Kasem Sulejmani

Youtube/Printscreen

Kasem Sulejmani, Foto: Youtube/Printscreen

Solejmani je postao istaknut tako što je pomagao snage koje se bore protiv grupe Islamska država u Iraku i Siriji u ime Asada.

Američki zvaničnici kažu da je garda pod Solejmanijem učila iračke paravojne milicije kako da proizvode i koriste posebno smrtonosne bombe na putu protiv američkih trupa nakon invazije na Irak. Iran je to negirao.

Sam Solejmani ostaje popularan među mnogim Irancima, koji su u njemu videli nesebičnog heroja koji se bori protiv iranskih neprijatelja u inostranstvu.

Pričalo se da je Solejmani već nekoliko puta ubijen, uključujući avionsku nesreću 2006. godine u kojoj su poginuli drugi vojni zvaničnici na severozapadu Irana i posle bombaškog napada u Damasku 2012. godine u kome su ubijene Asadove pomoćnice.

U novembru 2015. kružile su glasine da je Solejmani ubijen ili teško ranjen predvodeći snage odane Asadu dok su se borile oko sirijskog Alepa. Solejmani je bio u Bagdadu i tamo je dolazio često u poslednjih nekoliko godina.

Prošlog meseca pokušao je da posreduje u sporazumima dok su se iračke stranke borile da formiraju novu vladu.
Tamo gde se jednom držao u senci, Solejmani je poslednjih godina u Iranu postao neverovatno slavna ličnost - mnogo podrške na Instagramu.

Njegov lik je dobio na harizmi posebno kada su ga gurnuli napred kao javno lice iranske intervencije u sirijskom sukobu iz 2013. godine, pojavljujući se na fotografijama na bojnom polju, dokumentarnim filmovima - pa čak i kada je prikazan u muzičkom spotu i animiranom filmu.

U retkom intervjuu koji je emitovan na iranskoj državnoj televiziji u oktobru, rekao je da je bio u Libanu tokom rata između Izraela-Hezbolaha 2006. godine kako bi nadgledao sukob.

Slično svojim obožavateljima i neprijateljima, Solejmani je bio ključni arhitekta iranskog regionalnog uticaja, vodeći borbu protiv džihadističkih snaga i produžavajući iranski diplomatski uticaj u Iraku, Siriji i šire.

- Za Bliskoistočne šiite, on je Džejms Bond, Ervin Romel i Lejdi Gaga istovremeno - napisao je bivši analitičar CIA Kenet Polak u profilu za 100 najuticajnijih ljudi 2017. godine.

- Na zapadu on je odgovoran za izvoz iranske islamske revolucije, podržava teroriste, podriva prozapadne vlade i vodi iranske strane ratove - dodao je Polak.

Pošto su Iran pogodili protesti i ekonomski problemi kod kuće, a SAD su ponovo vršile pritisak spolja, neki Iranci su čak pozvali Solejmanija da se uključi u unutrašnju politiku.

Iako je odbacio glasine da bi se jednog dana mogao kandidovati za predsednika, general je odigrao presudnu ulogu u politici iranskog suseda, Iraka.

Kao i razgovori o formiranju vlade, on je bio ključ u pritisku na iračke Kurde da odustanu od svojih planova za nezavisnost nakon neuspelog referenduma.

Njegov uticaj ima duboke korene, jer je Soleimani već bio vođa "Kudsa" kada su SAD napale Avganistan 2001. godine.

- Moji iranski sagovornici o Avganistanu jasno su rekli da, iako su obaveštavali ministarstvo spoljnih poslova, na kraju je general Solejmani donosio odluke - izjavio je za BBC 2013. godine bivši američki ambasador u Iraku Rajan Kroker.

Njegova čvrsta, ali tiha prisutnost savršeno igra iransku sklonost dostojanstvenoj poniznosti.

- On sedi tamo s druge strane sobe, sam, na vrlo miran način. Ne govori, ne komentariše, samo sedi i sluša. I tako, naravno, svi razmišljaju samo o njemu - rekao je visoki irački zvaničnik, misleći na Sulejmanija.

Istraživanje koje su 2018. objavili IranPoll i Univerzitet u Merilendu - jedno od retkih koje analitičari smatraju pouzdanim - otkrilo je da je Solejmani imao rejting popularnosti od 83 procenata, pobedivši predsednika Hasana Rohanija i ministra spoljnih poslova Mohamada Džavada Zarifa.

Zapadni lideri smatrali su ga centralnom figurom u vezama Irana s milicijama, uključujući libanski Hezbolah i palestinski Hamas.

Smatra se da je Solejmani glavni čovek iranske spoljne politike u mestima kao što su Avganistan i region Kavkaza.

Deo žalbi na njega odnosio se na predlog da on premosti iranske socijalne podjele oko pitanja kao što su njegova stroga pravila o oblačenju "hidžaba".

- Ako konstantno koristimo izraze kao što su" loš hidžab "i" dobar hidžab ", reformista ili konzervativni ... onda ko je preostao? - rekao je Solejmani u govoru povodom obeležavanja Svetskog dana džamije 2017. godine.

- Svi su oni ljudi. Da li su sva vaša deca religiozna? Da li su svi isti? Ne, ali otac ih sve uči.

Dok se Solejmani uzdizao u redovima kao jedna od najmoćnijih ličnosti Islamske Republike, nije bilo poznato da je on religiozan čovek.

Nikada nije dobio versko obrazovanje. Umesto toga, pojavio se kroz redove vojske nakon Islamske revolucije.
Otac petogodišnjaka, 61-godišnji Soleimani retko je davao intervjue za medije.

Ali nekoliko detalja o njegovom životu su javno poznata. U mladosti je radio kao građevinski radnik kako bi otplatio dug u iznosu od 100 USD vladi šeha, monarhu podržanog od Zapada koji je bio glavni u Iranu.

Solejmani je poticao iz siromašne porodice. Na kraju je pronašao posao kao opštinski tehničar za vodu u Kermanu. Nije poznato da li je učestvovao u masovnim demonstracijama koje su na kraju dovele do svrgavanja šaha 1979. godine.

Nakon što je proglašena Islamska Republika Iran, Soleijmani se pridružio Iranskoj revolucionarnoj gardi - vojnoj sili koja je odvojena od vojske. Učestvovao je u iransko-iračkom ratu 1980-88.

Solejmanijeva harizma dovela ga je do činova visokog oficira. 1998. godine imenovan je za komandanta snaga "Kuds". "Kuds" je persijska reč za Jerusalim, za koji su se Iranci zavetovali da će ga osloboditi.

Jedinica je uspostavljena tokom iransko-iračkog sukoba sa ciljem da pomogne Kurdima u njihovoj borbi protiv Sadama Huseina.

Druga ključna funkcija snaga "Kudsa" bila je širenje poruke islamskih vlasti iranskoj vojsci - nužnost u to vreme s obzirom da postoje strahovi da će se vojska okrenuti protiv vlade.

Snage Kudsa su na kraju počele da vrše akcije van Irana, poput Hezbolaha u Libanu.