Losos Meso Odresci lososa
Shutterstock
Losos Meso Odresci lososa

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

U saopštenju kanadskih zdravstevnih vlasti se navodi da je losos AkuAdventidž, koga je primenom genetskog inženjeringa uzgojila kompanija AkvaBaunti Tehnolodžiz sa sedištem u Masačusetsu, poput običnog lososa iz Atlantskog okeana zdrav za ljudsku ishranu i za upotrebu u hrani za životinje, prenosi američki portal CBC.

Upotrebu genetski modifikovanog lososa odobrili su federalno ministarstvo zdravlja, Helt Kanada, i Kanadska agencija za inspekciju hrane (CFIA), koji su saopštili da su prethodno sproveli "sveobuhvatno i rigorozno naučno ispitivanje".

Sve genetski promenene namirnice koje su prethodno odobrili Helt Kanada i CFIA, bile su žitarice.

Da bi se GMO losos uzgojio za prodaju potrebno je od 16 do 18 meseci, dok je običnom lososu potrebno i do tri godine da bi stigao na tržište.

Tako će se, prema rečima kanadske ministarke zdravlja DŽejn Filpot, ovaj unapređeni (GMO) losos naći na policama supermarketa za 18 meseci.

"Iako je ovo prvi proizvod ove vrste koji će biti reprodukovan, verovatno neće biti i poslednji", rekla je ministarka, prenela je agencija Rojters.

Pošto Helt Kanada nije uočila nikakve zdravstvene i bezbednosne rizike, neće biti zahteva za posebnim označavanjem novog proizvoda, dodaje britanska agencija.

AkvaBaunti Tehnolodžiz ima proizvodni pogon u kanadskoj pokrajini na ostrvu Princ Edvard.

"Drago nam je što smo dobili odobrenja različitih kanadskih organa, jer to znači da možemo da proizvodimo, prodajemo i jedemo naš AkuAdventidž losos u Kanadi", rekao je direktor kompanije, Ronald Stotiš.

Grupe kanadskih aktivista, protivnika GMO hrane, zabrinuti ovom odlukom pozivaju na obvezno označavanje svih genetski modifikovanih namirnica proizvedenih u zemlji.

"Kanađani će se sada suočiti s prvom genetski promenjenom hranom životinjskog porekla na svetu, koja je odobrena bez javne rasprave i bez obaveze označavanja", izjavila je Lusi Šarat iz kanadske Mreže za biotehnološku akciju, preneo je britanski Gardijan.