Ruska vakcina Sputnjik V
Tanjug/Sava Radovanović
Ruska vakcina Sputnjik V, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

„Vidimo da su kritičari u poslednje vreme jednostavno zaćutali, jer nemaju ništa negativno za šta bi mogli da se uhvate. 'Sputnjik Ve' (Sputnik V) je dokazala da je ona jedna od najefikasnijih i najnaprednijih vakcina u svetu“, izjavio je Dmitrijev.

Direktor Ruskog fonda je publikaciju nazvao važnom prekretnicom. Prema njegovim rečima mnoge države veruju da je ruska vakcina jedna od najboljih u svetu, a 16 zemalja su je već registrovale.

„Mnogi su sumnjali, članak u 'Lansetu' pruža podatke i daje odgovore na sva pitanja“, zaključio je on.
Indija — ključni partner Rusije u proizvodnji vakcine „Sputnjik Ve“

Dmitrijev je naveo da je Indija postati jedan od svetskih centara proizvodnje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).

„Trenutno aktivno radimo sa indijskom farmaceutskom kompanijom 'Dr. Reddy's'. Indija je za nas ključni partner je će ta zemlja faktički proizvoditi onoliko vakcine koliko proizvodi Rusija. Ona će biti jedna od glavnih proizvodnih centara sveta a vakcinu 'Sputnjik Ve'. Očekujemo zahtev za odobrenje vakcine ovog ili sledećeg meseca, time se bavi naša pomenuta partnerska kompanija“, rekao je Dmitrijev tokom brifinga sa novinarima.

Kako je rekao, nakon toga Rusija može da počne sa isporukama Indiji.

„Možemo čak da nazovemo 'Sputnjik Ve' rusko-indijskom vakcinom jer tamo imamo pet partnera za proizvodnju. Veoma usko sarađujemo sa Indijom od samog početka, jer ta zemlja ima veoma dobre proizvodne kapaciteta vakcina“, objasnio je on.

Direktor RFPI je rekao da se registracija ruske vakcine očekuje u Indiji u februaru ili martu.

„Sarađujemo sa Indijom, klinička ispitivanja dobro napreduju. Vakcina se pokazuje veoma dobro i već u februaru-martu očekujemo registraciju. Pritom će veći deo naše vakcine biti proizveden u Indiji“, rekao je on.

Dmitrijev je dodao je uveren da će ubrzo vakcina biti registrovana na Filipinima, u Saudijskog Arabiji i još nekim zemljama.

„Očekujemo da će oko 35 zemalja registrovati vakcinu do kraja sledeće nedelje“, dodao je.

Prema podacima RFPI, vakcina „Sputnjik Ve“ je registrovana u 16 zemalja: Rusiji, Belorusiji, Srbiji, Argentini, Boliviji, Alžiru, Palestini, Venecueli, Paragvaju, Turkmenistanu, Mađarskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Iranu, Republici Gvineji, Tunisu i u Jermeniji.

BONUS VIDEO:

Pročitajte: