Kina
Wikipedia
Kina

Wikipedia

Kina, Foto: Wikipedia

 

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih zemalja održala je veoma važan sastanak u Abidžanu, na kome je odlučeno da 13 zeamlja članica koje broje ukupno 350 miliona stanovnika stvore prvu svoju zajedničku valutu i do kraja unište Centralno afrički franak za koga smatraju da je projekcija francuskih interesa u ovom delu Afrike koje je nekad pripadalo francuskom kolonijalnom carstvu.

Ovom društvu osim bivših francuskih kolonija priključili su se i bivše engleske kolonije Nigerija, Gana, Sijera Leone i portugalski Kape Verde. Ideja o formiranju zajedničke valute inače je potekla iz Gane, koja je poznata po žetokom otporu francuskom uticaju.

HIV

Photomaster

 

 

Postavlje se pitanje otkud baš sad formiranje nove valute "Eko" i kakvu ulogu u svemu tome ima Kina i njena valuta juan i zašto baš ona da postane rezervna valuta, a ne dolar ili evro.

“Azijski zmaj je sve prisutniji na kontinentu, ne samo na istočnom području. Odavde bi se mogla roditi i odluka o vezivanju nove Eko valute za juan. Kinezi takođe izbegavaju prekomerne fluktuacije. S druge strane, to bi bio prirodan razvoj procesa koji bi doveo do uključivanja kineske valute među njihove devizne rezerve, a Kina predstavlja glavnog trgovinskog partnera većine zemalja u Africi”, izjavilo je italijansko ministarstvo spoljnih poslova, koje podržava jačanje afričkih ekonomija i njihovu financijsku nezavisnost, jer to znači i manje migranata na južnim italijanskim granicama.

putin, ruska vojska, afrika

printscren youtube

 

„Novi put svile“ ide direktno u Afriku. Od 2000. do 2016. je Kina u kontinent uložila oko 125 milijardi dolara. U poslednjoj deceniji kineska ulaganja u Afriku su znatno porasla. Prema podacima istraživačkog centra Američkog instituta za preduzetništvo, objavljenim u China Global Investment Trackeru, od 2005. do 2018. godine kineska ulaganja su porasla globalno, a Afrika je postala treća destinacija po broju kineskih ulaganja, odmah posle Azije i Evrope. 17% tih ulaganja usmereno je prema Nigeriji i susednim zemljama, uglavnom za izgradnju železnice. Mnoge zapadne kancelarije optužuju Kinu da stvara “dužničku zamku” u koju će verovatno pasti mnoge afričke zemlje, pre svega Džibuti, gde je Peking uložio 15 milijardi dolara za razvoj glavne luke i pripadajuće infrastrukture, i tako kontroliše 80% duga zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 Afrika će inače biti najbrže rastuće tržište na svetu u 21.veku. Ovi koraci su potvrda globalnog uticaja Pekinga i test jačine juana u kontekstu globalne valute, ali pre svega potvrda kineskog potencijala da proširi svoju političko-ekonomsku meku silu u istorijskom “kućnom dvorištu” zapadnih sila.

To pokazuje i rastuća popularnost kineskog jezika u školama u raznim afričkim zemljama, koje sada smatraju da je odnos s Kinom kamen temeljac njihovih diplomatskih odnosa i čije se vođe svake godine okupljaju na zajedničkoj konferenciji Kina-Afrika u Pekingu.