Iran
Shutterstock
Iran

Shutterstock

Iran, Foto: Shutterstock

Iranska revolucionarna garda izvela je raketni napad na američku vojnu bazu Al Asad u Iraku. Nekoliko projektila eksplodiralo je unutar baze u kojoj su smešteni američki vojnici, a oružane snage Irana saopštile su da stoje iza napada u kome je ispaljeno na desetine projektila.

Zarif: Napadi su srazmerna samoodbrana

Iranski ministar spoljnih poslova u svoj prvoj reakciji nakon raketiranja naveo je da su napadi bili "samoodbrana".

Oglasio se Donald Tramp na Tviteru

Iz Pentagona su saopštenjem potvrdili napad

- Oko 17:30 po istočnoameričkom vremenu (23:30 po srpskom) Iran je lansirao više od 12 balističkih projektila usmerenih protiv američkih i koalicionih snaga u Iraku. Jasno je da su ovi projektili lansirani iz samog Irana, a ciljali su najmanje dve iračke baze u kojima je stacionirano američko i koaliciono vojno osoblje, navode u Pentagonu tvrdeći da je osim baze An-Asad napadnuta i baza Irbil.

U Vašingtonu kažu da još prikupljaju informacije o šteti...

Iran je upozorio sve okolne zemlje da će se naći na meti napada, ukoliko iz njih, američke snage budu pokretale napade. Iranska televizija je, posle proglasa Revolucionarne garde, emitovala i snimak početka raketnog napada.

Napad je odmazda Irana zbog ubistva generala Kasima Sulejmanija.

Baza Al Asad nalazi se oko 160 km zapadno od Bagdada, a upravo u njoj su stacionirani dronovi kojima je ubijen Sulejmani. U toj bazi su stacionarani dronovi ”riper” za koje se veruje da su prošle sedmice upotrebljeni u napadu u kojem je ubijen iranski general Kasim Sulejmani.

Komentari (1)

Rista

08.01.2020 08:01

Gde vam je Amerikanci PVO gde je patriot uplašio se zastareo pa Putin bi ove raketice sa Pancir s1 skinuo ko dete balon sa plafona.