Rušenje statue Kristofera Kolumba
Youtube/Printscreen
Rušenje statue Kristofera Kolumba

Youtube/Printscreen

Rušenje statue Kristofera Kolumba, Foto: Youtube/Printscreen

Demonstranti u SAD su srušili veliku bronzanu statuu italijanskog istraživača Kristofera Kolumba u blizini Kapitola države Minesota. Iako se policija obavezala da će zaštititi spomenik, službenici su napustili mesto događaja i na taj način dozvolili njegovo uništenje.

Kip od 10 stopa izvukla je iz baze u sredu posle podne grupa od nekoliko desetina demonstranata ispred glavnog grada u Sent Polu, a vodio ih je indijanski aktivista Majk Forcija, javili su lokalni mediji. Incident je snimljen na video snimku, a vidi se mala grupa kako navija dok ruše statuu.

- To je bilo ispravno i bio je pravi trenutak da se to učini - rekao je Forcija za Rojters, očigledno misleći na stalne proteste u više desetina američkih gradova zbog policijske brutalnosti i rasizma.

Dok su vojnici Nacionalne garde saopštili lokalnom novinaru da će oni biti tamo da čuvaju spomenik, Forcija je čak obavestio prisutne službenike o svojoj nameri da ga unište čim stignu - policija nije intervenisala.

Međutim, vojnici su se vratili kasnije, a Forcija je izjavio da mu je rečeno da će biti uhapšen narednih dana i optužen. Nakon incidenta, gradski radnici su uklonili statuu, čija je granitna baza u potpunosti uništena.