ZABORAVITE NA LUKSUZ I SKUPA VINA Masovni protesti, nemiri i štrajkovi u zemlji jer ljudi neće imati šta da jedu

Pad privrede i zatvaranje ekonomije

Francuska, korona
Foto: Tanjug/AP

Francuska privreda je u prvom tromesečju 2020. pala za 5,3 posto u odnosu na prethodni kvartal, zbog zatvaranja ekonomije uzrokovoanog epidemijom korona virusa, pokazali su današnji podaci državne agencije za statistiku INSEE.

Ovaj pokazetelj je manji u odnosu na preliminarni podatak INSEE, kada je procenjeno da pad bruto domaćeg proizvoda u prva tri meseca iznosi 5,8 procenata, izveštava Rojters.

Bez obzira na to, ovo je najveći kvartalni pad Francuske od 1968. godine, kada su zemlju zahvatili građanski nemiri, masovni protesti studenata i generalni štrajkovi, napominje britanska agencija.

Budući da je u poslednjem tromesečju prošle godine francuska privreda registrovala smanjenje od 0,1 odsto, to znači da je zemlja ušla u tehničku recesiju, koja po definiciji nastupa s padom BDP-a u dva uzastopne kvartala.

Mada se ekonomska aktivnost u Francuskoj, posle rigoroznih mera karantina čije je ublažavanje počelo 11. maja, polako vraća u normalu, INSEE procenjuje da bi privredni pad u drugom tromesečju mogao da dostigne čak 20 procenata.

Mere ograničenja kretanja uticale su na sunovrat potrošnje domaćinstava, koja tradicionalno predstavlja motor rasta francuske ekonomije.

INSEE je u današnjem saopštenju naveo da je potrošnja stanovništva u aprilu pala za rekordnih 20,2 posto u odnosu na mart, pri čemu je u trećem mesecu već zabeležila pad od 16,9 procenata.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi