Francuska vojska
Youtube/printscreen
Francuska vojska

Youtube/printscreen

Francuska vojska , Foto: Youtube/printscreen

Francuske vlasti objasnile su da su patrolna plovila tu da pomognu u bilo kakvim vanrednim situacijama i da su sposobna za brzu intervenciju ako se situacija pogorša, a potvrdile su da su se plovila nakon završetka ribarskog protesta povukla.

Britanska vlada je takođe saopštila da će se s obzirom da je situacija za sada rešena brodovi Kraljevske mornarice vratiti u luku u Velikoj Britaniji.

Raspoređivanje francuskih plovila je usledilo nakon što je Britanija u sredu uputila dva mornarička broda da patroliraju vodama oko ostrva Džersi, koje nije formalno deo Velike Britanije, ali se vodi kao autonomni posed Krune, što znači da je ona odgovorna za tu teritoriju u blizini obale severne Francuske.

Spor dve zemlje je nastao kada je lokalna vlast Džersija, na osnovu trgovinskog sporazuma Velike Britanije i Evropske unije, od francuskih ribara zatražila prilikom izdavanja dozvola dokaze da su više godina unazad lovili u ostrvskim vodama.

Ogorčeni ribari koji su protestovali tvrde da im je time onemogućen ribolov u britanskim vodama. Oni su danas ušli i blokirali glavnu luku ostrva, a zvaničnici EU apelovali su na smirenost, ali su takođe optužili Britaniju da ne poštuje uslove trgovinskog sporazuma nakon Bregzita.

Dimitri Rogof, koji je na čelu grupe ribara koji protestuju, potvrdio je da se oko 50 čamaca iz francuskih luka duž zapadne obale Normandije pridružilo današnjim protestima okupljajući se u luci St. Helijer.

Ostrov Džersi sa 108.000 stanovnika uvozi 95 odsto električne energije iz Francuske, koja je najavila mogućnost prekida isporuka ostrvu ako njenim ribarima ne bude odobren pun pristup britanskim vodama.