Fabrika, radnici
Shutterstock
Fabrika, radnici

Shutterstock

Fabrika, radnici, Foto: Shutterstock

Zato sve više poslodavaca eksperimentiše sa pružanjem tri slobodna dana nedeljno svojim radnicima uz zadržavanje iste plate.

PROČITAJ JOŠ:

Zbog utvrđivanja uticaja koji ovaj sistem mogao da ima na britansku ekonomiju, ministar finansija u senci i član laburističke stranke Džon Mekdonel zatražio je studiju, dok bi Škotska nacionalna stranka sledećeg meseca trebalo da raspravlja o uvođenju četverodnevne radne nedelje u Škotskoj.

U poslednjih šest meseci to su već učinile "Synergy Vision", kompanija specijalizovana za komunikaciju u medicinskom sektoru, "Elektra Lighting" koja dizajnira rasvetne uređaje, proizvođač donjeg rublja "Lara Intimates", i "Intrepid Camera" koja proizvodi i izvozi fotografsku opremu.

Fabrika, radnici

Shutterstock

Fabrika, radnici, Foto: Shutterstock

- Bilo je ovo šest lepih nedelja s dugim vikendima - rekao je Nejl Novles, konsultant u "Elektri" koja je promenu uvela još u januaru.

- Dva od sedam dana su jedva dovoljna da se čovek oporavi od stresne nedelje. Ali su tri dana dovoljna da se odmorite, ali i da imate dovoljno vremena da radite nešto drugo - dodao je.

Rad od ponedeljka do četvrtka za Maksima Greva iz "Intrepida" označio je i kraj akumuliranog umora koji je inače osećao petkom nakon posla. Dodatno, moral i energija zaposlenih su se podigli, a zbog osećaja da je svaki sat posla važan, poboljšala se i produktivnost, objasnio je.

PREPORUČUJEMO:

- Ja učim francuski, Roko se pridružio pozorišnom društvu, Hugo se više posvetio stolarskim radovima, a Sam pravi robota - opisao je Grev kako on i njegove kolege provode novootkriveno slobodno vreme.

građevina, građevinski radnici

Alo!/Ognjen Radošević

građevina, građevinski radnici, Foto: Alo!/Ognjen Radošević

Ideja o skraćenoj radnoj nedelji je u poslednje vreme došla do izražaja zbog ekonomskih, društvenih zdravstvenih i tehnoloških razloga. Naime, preopterećenost poslom rezultira hiljadama obolelih od depresije svake godine, rad prekovremeno dodatno otežava balansiranje između karijere i brige o porodici, a uz sve to razvoj tehnologije transformira koncept rada i radnog dana kakve danas poznajemo.

Toga polako postaju svesni i neki hrvatski poslodavci, gde su pojedine firme poput konsultantske kuće "Logička matrica", još prošle godine uvele sistem od četiri radna dana nedeljno.

- Pa ko normalan može biti zadovoljan ako mu zaposleni piju antidepresive?! - upitala je tada direktorka Renata Šeperić Petak.

Kako je ispričala, zbog kraće radne nedelje nisu imali nikakvih problema s izvršavanjem radnih zadataka i poštovanjem rokova. Nasuprot, posao im cveta, a stresa je manje. Ipak, dok "Guardian" nije precizirao hoće li britanski poslodavci tokom četiri radna dana nadoknađivati radne sate od petka, u "Logičkoj matrici" od ponedeljka do četvrtka rade po deset sati jer zakon nalaže da puno radno vreme iznosi 40 sati nedeljno.

Ipak, ni to radnicima "Logičke matrice" nije teško jer mogu da izađu na pauzu kada im i koliko im treba. Za Šeperić Petak nije važno sedi li neko u kancelariji zadani broj sati. Važno je da osoba posao odradi kvalitetno i na vreme, a jesu li to odradili od kuće, iz vikendice, dvorišta ili kancelarije manje je važno, objasnila je tada ova direktorka čijim radnicima vikend traje tri dana.