Holanđani
EPA
Holanđani

EPA

Holanđani, Foto: EPA

Evropska unija počela je da puca po šavovima nakon Bregzita! Tek što su Britanci izašli iz Unije, već su počele da stižu najave iz Holandije o mogućem Negzitu.

Naime, Gert Vilders, lider holandske desničarske Slobodarske partije (PVV), izjavio je da će, ako postane premijer Holandije, prvo zaustaviti masovnu imigraciju iz islamskih zemalja i pripremiti mehanizam za napuštanje EU.

- Ako poštuješ ustavne zakone i pravne akte ove zemlje, ako ceniš i uživaš naše slobodarske vrednosti, ko god da jesi i odakle god da jesi, ova će te zemlja maksimalno štititi. Ako pređeš tu granicu, ako se drzneš da tretiraš žene kao građane drugog reda, ako praktikuješ šerijat, ako osakaćuješ svoju decu, ako učestvuješ u terorističkim aktivnostima, ako gaziš slobode ove zemlje, strpaćemo te u prvi avion, oduzeti ti državljanstvo i pobrinuti se da više nikada ne kročiš na ovo tlo - rekao je Vilders, koji od 2004. živi pod zaštitom holandskih specijalnih snaga, nakon što je Al Kaida raspisala nalog za njegovo ubistvo.

Istovremeno, Herbert Kikl, generalni sekretar Slobodarske partije Austrije (FPO), ocenio je da bi nakon istupanja Velike Britanije iz EU nemački trebalo da bude vodeći radni jezik u Uniji.

Herbert Kikl

EPA

Herbert Kikl, Foto: EPA

- Trenutno je engleski najvažniji radni jezik u EU. Francuski i nemački su formalno izjednačeni, ali u realnosti se ne koriste toliko ni u usmenim pregovorima ni u pisanim dokumentima - rekao je Kikl i nastavio:

- Za mene je zbog toga logično da se nemački jezik postavi na najmanje isti nivo korišćenja u pregovorima i dokumentima EU kao engleski. Nakon prelaznog rešenja za Bregzit, na osnovu zastupljenosti maternjih jezika, nemački bi trebalo da zauzme vodeću ulogu u porodici radnih jezika EU.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zapretio je vetom ukoliko Evropska komisija bude insistirala na svom predlogu da države članice moraju plaćati u budžet Unije 1,11 odsto svog BDP-a.

- Za nas je neprihvatljivo tih 1,11 odsto. Stavićemo veto - jasno je poručio austrijski kancelar.

Za 20. februar zakazan je vanredni samit EU o finansijskom okviru za period od 2021. do 2027. godine.

Tusk buši Britance preko Škotske

Donald Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, izjavio je da Brisel ima razumevanje za želju „nezavisne“ Škotske za eventualno pridruživanje EU posle izlaska Velike Britanije. Škotska premijerka Nikol Sterdžen rekla je nakon Bregzita da će Škotska tražiti puno članstvo u EU, a Tusk je, odgovarajući na pitanje da li će EU na taj stav gledati povoljno, rekao da ne sumnja da će „svi biti oduševljeni“.

Tagovi