Redžep Tajip Erdogan
Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

AP/Yasin Bulbul

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP/Yasin Bulbul

Turski lider je isključio povlačenje iz Idliba, gde njegove snage podržavaju militante koji se bore protiv sirijske vojske. Takođe je Damasku dao ultimatum da se povuče dalje od turskih posmatračkih mesta smeštenih na sirijskom tlu.

„Nećemo odstupiti u Idlibu. Mi nismo gosti ovde, mi smo domaćini “, rekao je Redžep Tajip Erdogan na sastanku svoje stranke AK u sredu. Obećavši da će "napade režima“ privesti kraju, Erdogan je rekao da Ankara daje Damasku rok da povuče snage sa turskih posmatračkih mesta, a to vreme „ističe krajem meseca“.

Erdogan je rekao da je pokušao da osigura podršku Donalda Trampa pre nego što je oštro krenuo na Idlib, "ali za sada nije uspeo”. Rekao je: "Izgleda da ćemo ovog puta imati još jedan sastanak."

Smešten na severozapadu Sirije, Idlib je poslednji preostali bastion antivladinih pobunjenika i islamističkih militanata, koji su već 2011. godine držali oblast ove pokrajine.

Neprijateljstva su dramatično eskalirala poslednjih nedelja kada je sirijska vojska obnovila svoju ofanzivu u nastojanju da zauzme strateške gradove u pokrajini i oslobodi autoput M4 koji povezuje Alep - nekadašnji drugi najnaseljeniji grad u Siriji - s ostalim delovima zemlje.

Pritisak Damaska pokrenuo je tursku vojsku da rasporedi hiljade vojnika i stotine tenkova kako bi ojačala svoje militantske saveznike koji se bore protiv Bašara al Asada, a optužio je i sirijske trupe da bombarduju civile i granatiraju njene vojnike.

U međuvremenu, Ankara je tražila da Rusija izvrši pritisak na Asada kako bi zaustavio njegovu operaciju u Idlibu.

Međutim, Moskva insistira na tome da sirijska vojska deluje na svojoj teritoriji i ima pravo na obnavljanje suvereniteta i gušenje islamističke pobune; takođe je insistirala na tome da Turska nije uspela da odvoji „umerenu opoziciju“ od terorista – što je bila ključna odredba prema sporazumu iz Sočija 2018. godine, kada je odrešeno nekoliko „zona deeskalacije“ širom Idliba.

Komentari (1)

Stršljen

28.02.2020 17:28

Ušao mu u zemlju vojskom i pazi budalu postavlja ultimatume!!!