Edvard Snouden
Youtube/Printscreen
Edvard Snouden

Youtube/Printscreen

Edvard Snouden, Foto: Youtube/Printscreen

Snouden, koji već skoro sedam godina živi u egzilu u Rusiji, želi da se vrati kući, ali samo ako mu se omogući pristup odbrani od javnog interesa - mehanizma koji SAD nemaju.

Edvard Snouden ne bi trebalo da očekuje da će mu biti oprošteno za života, rekao je jedan od istraživačkih novinara koji je objavio svoja otkrića o nadzoru nad građanima širom sveta koje je sprovodila Amerika.

- Pomilovanje će biti veoma, veoma veliki iskorak za bilo kog predsednika - rekao je Barton Gelman.

- Obaveštajna zajednica, zajednica nacionalne bezbednosti, mrzi Snoudena i dugo pamti takve stvari, i mislim da ga neće tokom života pomilovati.

Ruska policija

Printscreen/YouTube

Ruska policija, Foto: Printscreen/YouTube

Barton Gelman, kao i reporter "Gardijana" Glen Grinvald i dokumentarista Laura Poitras, bili su jedini ljudi s kojima je Snouden podelio tajne dokumente o američkim programima za nadzor koje je kopirao iz Agencije za nacionalnu bezbednost.

Gelman je vodio izveštavanje "Vašington Posta" o Snoudenovim obelodanjivanjima, što je njemu, Grinvaldu i Poitrasovoj donelo Pulicerove nagrade, 2014. godine.

Snouden je pobegao u Hong Kong u maju 2013., danima pre nego što su pušteni podaci, kako bi izbegao američko gonjenje. Potom je pokušao da otputuje u Ekvador preko Rusije, ali se zaglavio na moskovskom aerodromu Šeremetjevo, jer mu je pasoš oduzet. Snoudenu je Rusija privremeno odobrila azil, koji je od 2013. godine tri puta produžen, a prošlog meseca je zatražio produženje za još tri godine.

Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Bivši radnik NSA rekao je da mu je krajnji cilj povratak u Sjedinjene Države, gde je tražen zbog optužbi za špijunažu. Međutim, Snouden je jasno rekao da će se vratiti samo ako mu se dozvoli da na sudu tvrdi da su njegova obelodanjivanja korisna za obaveštavanje javnosti. Ovaj mehanizam, koji američki zakoni, naročito mnogo kritikovani Zakon o špijunaži, ne dozvoljavaju, će dokazati da su mu naneli značajnu štetu da bi ga osudili.

Obama je 2016. godine rekao da ne može oprostiti Snoudenu, jer "se nije pojavio pred sudom ". Ta je izjava bila u suprotnosti s presedanom; nekoliko američkih predsednika, uključujući i samog Obamu, pomilovali su ljude protiv kojih je podignuta optužnica, ali im nije suđeno.

Donald Tramp

Shutterstock

Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Verovatno su male šanse da će Snoudena pomilovati Tramp; američki predsednik ga je prethodno nazvao "izdajnikom" koji bi se trebao "vratiti i suočiti sa pravdom", dok je njegov najbliži saradnik Majk Pompeo čak pozvao na Snoudenovo pogubljenje.