Džulijan Asanž
printskrin youtube
Džulijan Asanž

printskrin youtube

Džulijan Asanž, Foto: printskrin youtube

Na nedavnom saslušanju o ekstradiciji Džulijana Asanža, psihijatar je posvedočio da se oskudni osnivač Vikiliksa suočava sa snažnim halucinacijama i da postoji visok rizik od samoubistva. Profesor Majkl Kopelman, emeritus neuropsihijatrije na King’s College London, rekao je da je Asanž čuo glasove i priznao je svešteniku da se pripremao da se ubije. Te pripreme su uključivale sastavljanje njegovog testamenta i pisanje oproštajnog pisma porodici i prijateljima.

U utorak, u sudnici Old Bailei u Londonu, profesor Kopelman je svedočio da je posetio Asanša više od 20 puta i da je zabrinut za svoje mentalno i fizičko zdravlje.

- Izvestio me je o glasovnim halucinacijama, koje su bile u njegovoj ili izvan njegove glave. Takođe ima i dugu istoriju muzičkih halucinacija, što je možda zaseban fenomen, koji se pogoršao kada je bio u zatvoru - rekao je Kopelman.

Glasovi koje Asanž čuje govore stvari poput „prah si, mrtav si, dolazimo po tebe“.

Kopelman je rekao da su najteže halucinacije počele da se smanjuju, ali Asanž je i dalje ozbiljno depresivan i pod velikim rizikom od samoubistva.

- Rizik od samoubistva proizlazi iz kliničkih faktora... ali, po mom mišljenju, izručenje može izazvati pokušaj samoubistva - rekao je Kopleman.

Kopelmana je unakrsno ispitivao Džejms Levis, koji je optužio Asanža za izmišljanje mentalne bolesti kako bi se izbeglo izručenje.

Kopelman se nije složio sa tom tvrdnjom i istakao je da Asanž nerado deli detalje o svojoj mentalnoj borbi sa vlastima, uprkos samoprijavljivanju u prošlosti.

-Asanž je bio vrlo nevoljan da govori o svojim samoubilačkim idejama i planovima, jer se bojao da će biti stavljen pod stalnu stražu ili izolaciju - rekao je Kopelman.

Zatvorski čuvari su oduzeli žilet i dva kabla iz njegove ćelije, a on je bio pod budnim nadzorom sve vreme dok je bio iza rešetaka. Prošlog meseca, njegova partnerka Stela Moris posetila ga je prvi put otkako su u zatvoru ograničene posete zbog korone.

Moris je rekla da Asanž izgleda mnogo mršavije nego što je bio poslednji put kada ga je videla, u martu. Ona kaže da je situacija bila „neverovatno stresna“ i da je imao nekih zdravstvenih problema, uključujući uganuće skočnog zgloba i smrznuto rame. Dok je zatvor preduzimao mere predostrožnosti protiv koronavirusa, Moris kaže da tokom obavljanja redovnih obaveza nisu učinili ništa da zaštite zatvorenike.

Asanž se suočava sa 18 optužbi o špijunaži nakon objavljivanja 500.000 dosijea iz 2010. godine koji su razotkrili američke ratne zločine u Avganistanu i Iraku.

Pročitajte: