Poruka sa antikiniskog protesta u Hong Kongu
Youtube/Printscreen
Poruka sa antikiniskog protesta u Hong Kongu

Youtube/Printscreen

Poruka sa antikiniskog protesta u Hong Kongu, Foto: Youtube/Printscreen

* Liderka Hong Konga Keri Lam pozvala se na zakon o vanrednim situacijama

* Time je zabranjena upotreba maski za lice u gradu nakon više meseci masovnih protesta

* Ta mera je uvedena nakon što je u utorak u gradu došlo do nasilnih demonstracija

Demonstracije u Hong Kongu ponovo su eskalirale u nasilni protest u momentu kada je u Pekingu obeležavana 70. godišnjica osnivanja NR Kine. Lam je rekla da "nasilje uništava grad" i da vlast ne može da dozvoli da situacija postane sve gora.

Pročitajte još:

Zabrana koja stupa na snagu u subotu poziva se na zakon nazvan Pravilnik o hitnim propisima koji datira iz 1922. godine i koji se ne koristi od 1967. godine nakon pobune u Hong Kongu.

Krvava drama u rudniku, zemljotres obrušio zidove, 17 rudara ostalo zatrpano!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 03.10.2019. 18:39 Najmanje 17 rudara je povređeno, od kojih jedan teže, kada je zemljotres pogodio rudnik uglja Bielšovice na jugu Poljske, javila je poljska državna novinska agencija PAP citirajući portparola vlasnika rudnika PGG.

Mnogi demonstranti nose maske da bi sakrili svoj identitet zbog straha da će se njihovi poslodavci naći pod pritiskom da preduzmu mere protiv njih.

U ovom trenutku nije poznato na koji će način vlasti primenti zabranu nošenja maski, pošto mnogi od 7,4 miliona stanovnika Hong Konga svakodnevno nose maske da bi se zaštitili od zaraze posle epidemije virusa SARS 2003. godine.

Četiri meseca antivladinih protesta izazvali su najveću političku krizu u Hong Kongu od kada je grad predat pod upravu Pekinga 1997. godine. Ova situacija je i veliki izazov za kineskog predsednika Si Đinpinga.

 

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista