Donald Tramp
Youtube/Printscreen
Donald Tramp

Youtube/Printscreen

Donald Tramp, Foto: Youtube/Printscreen

SAD ne nameravaju da razgovaraju sa Irakom o povlačenju svoje vojske iz te zemlje, saopštio je Stejt department SAD povodom zahteva Bagdada da Vašington pošalje delegaciju za pregovore o povlačenju.

„U ovom trenutku bilo koja delegacija koja bude poslata u Irak baviće se razgovorom o tome kako da se obnovi strateško partnerstvo — ne razgovorom o povlačenju vojske, nego o tome kako da se ispravno i adekvatno naše snage razmeste na Bliskom istoku“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je potrebno da američke i iračke vlasti ipak pregovaraju, ne samo o bezbednosti, nego i o finansijskom, ekonomskom i diplomatskom partnerstvu.

U saopštenju Stejt departmenta je, takođe, navedeno da je „Amerika sila dobra na Bliskom istoku“.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je ranije da, ukoliko Irak nastavi da insistira na povlačenju američke vojske, SAD mogu da uvedu sankcije toj zemlji i da zatraže isplatu troškova za rat na njenoj teritoriji.

Vršilac dužnosti premijera Iraka Adel abd el Mahdi tražio je od američkog državnog sekretara Majka Pompea da pošalje predstavnike za izradu mehanizama povlačenja stranih trupa sa teritorije Iraka. Predstavnik glavnog komandanta iračkih oružanih snaga je saopštio da su iračke vlasti počele da pripremaju mehanizam za povlačenje stranih vojnika sa svoje teritorije.