Putnički avion
Shutterstock
Putnički avion

Shutterstock

Putnički avion, Foto: Shutterstock

Otkazivanje letova jedna je od mera na koju su međunarodne agencije za vazdušni saobraćaj bile prinuđene zbog pandemije korona virusa, a preduzele su i druge, kako bi zaštitile svoje zaposlene i putnike.

Međunarodnja asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA), čija je članica i Er Srbija, objavila je na svom sajtu koji su aerodromi u svetu zatvoreni i koji letovi su sve obustavljeni, ali i smernice putnicima kako da se ponašaju, ako već moraju da putuju. Takođe na sajtu je objavljeno i da je do kraja juna otkazano više od dva miliona letova, što će naneti gubitke od oko 252 milijarde dolara.

Navodi se i da IATA prati sva dešavanja vezana za razvoj bolesti zajedno sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i da će u skladu sa tim izdavati dalja saopštenja.

-Ostanite jaki. Prebrodićemo ovu krizu i nastaviti da povezujemo svet, izjavio je glavni izvršni direktor (CEO) IATA Aleksandar de Juniak.

Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) otkazala je sve planirane posete i sastanke svojih zaposlenih, a angažovano je nadležno osoblje koje je u stalnom kontaktu sa kolegama kako ne bi došlo do rizika za bezbednost vazdušnog saobraćaja. EASA-e navodi i da je napravljena lista aerodroma koji se nalaze u najrizičnijim oblastima, gde je mogućnost transmisije virusa veoma visoka.

Na toj listi su označeni svi aerodromi u Iranu, Južnoj Koreji, Turskoj, kineskoj provinciji Hubei, kao i aerodromi iz najugroženijih regija Italije, Španije, Austrije, Francuske, Nemačke i nekoliko američkih saveznih država. Takođe, na sajtu se navodi i kako bi osoblje aviona trebalo da se ponaša tokom i posle leta.