Deca, telefoni
Shutterstock
Deca, telefoni

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U Savetu Evrope upozoravaju na ”mračnu stranu” opšte prihvaćenog trenda snimanja sopstevnih fotografija (selfija).

Navode se podaci Evropola po kojima su većenu slika koja služe za zlostavljanje dece napravila sama deca bez ideje da bi one mogle da im izmaknu kontroli.

"Deca slabo poznaju rizike kojima se izlažu. Kada jednom i izbrišu slike i video zapise teško ih je u potpunosti ukloniti sa mreža. Deca lako mogu upasti u zamku onlajn seksualnih prestupnika koji traže svoje žrtve da postave više slika ili video zapisa", upozorila je generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić.

U Savetu Evrope ocenjuju da su mere zabrane kretanja vezane za Kovid19 povećale rizk od neželjenih internet kontakata jer su deca sada više na mrežama nego ranije.

Dodaje se da prinuda dece da proizvode takve slike ili video zapise treba da bude inkriminisana, ali i da treba izbeći krivično gonjenje kada je reč o deci i tinejdžerima koji svoje slike šire u privatne svrhe.

"Umesto toga, trebalo bi im obezbediti pomoć specijalizovanih agencija jer se u mnogim slučajevima mogu smatrati žrtvama manipulacije ili prinude”, navodi Pejčinović Burić.

U Savetu Evrope napominju da je Srbija jedna od 47 zemalja koje su ratifikovale Konvenciju Saveta Evrope o zaštiti dece od seksualnog iskorišćavanja i seksualnog zlostavljanja (Lanzarote konvencija,) kojoj se pridružila 2010. godine.

Pročitajte: