Barak Obama
Profimedia
Barak Obama

Profimedia

Barak Obama , Foto: Profimedia

Autor teksta Kornel Vest, profesor javne filozofije na Harvardu, ističe da je Obamina administracja prvo tvrdila da nije bilo ubijenih civila u napadima bespilotnih letelica.

"Onda su nam rekli da ih je ubijeno nekoliko. Potom, "možda i 65". Ali, kada je ubijen jedan američki civil, odmah je organizovana pres-konferencija i dodeljena finansijska kompenzacija", navodi Vest.

On napominje da su tokom protesta protiv ubijanja crnih mladića (slučajevi sa belim policajcima) u zatvor poslate grupe demonstranata koje su ukazivale na te zločine.

Edvard Snouden i drugi koji su otkrili istinu demonizovani su, a zločini koje su razotkrili uopšte nisu pominjani, navodi autor i ističe da mediji zbog toga nisu prozivali Obamu.

"Umesto toga, dobro plaćeni govornici su ga hvalili. Većina crnih glasnogovornika branila je njegovu tišinu i zločine u ime rasnog simbolizma i vlastitih karijera", tvrdi Vest za "Gardijan".

On smatra da su Obamin nedostatak hrabrosti da se suoči sa kriminalcima iz Vol strita i napadi bespilotnim letelicama doveli do porasta desnog populizma u SAD i islamističkih pobuna na Bliskom istoku.

"Berni Senders pokušao je da stvori "levi populizam", ali su ga uništili Hilari Klinton i Barak Obama u nameštenim predizborima Demokratske stranke", piše Gardijan.