NI ZLATO, NI SREBRO! Cena ovog metala obara rekorde, ako ga imate posedujete malo bogatstvo!

Bakar po svojoj ceni uskoro preti da postane vredniji čak i od zlata i srebra.

Bakar Bakarne žice Bakarni kablovi Struja Električna energija
Bakar Bakarne žice Bakarni kablovi Struja Električna energija, Foto: Shutterstock

Analitičari kompanije Goldman Saks procenjuju da bi cene bakra mogle uskoro "stati na crtu" dosadašnjim rekordnim nivoima.

Razlog tome je činjenica da tržište ovog metala, kako kažu, u potpunosti prožima optimizam.

Cene bakra su u utorak skočile na najvišu kotu od marta 2013, dostigavši 7.719 dolara po metričkoj toni nakon podataka o snažnijoj proizvodnoj aktivnosti u Kini i Južnoj Koreji od očekivane.

 Crveni metal je kasnije smanjio dobitke, a na zatvaranju na Londonskoj berzi metala cena tromesečnih fjučersa bakra je zaključena na nivou od 7.626 dolara po metričkoj toni, prenosi CNBC.

dolari
dolari, Foto: Shutterstock

Bakar, koji ima široku primenu u brojnim sektorima, od industrije električne energije do građevinarstva, ojačao je ove godine za više od 22 procenta, najviše od 2017. Skok cene su podstakli poremećaji u snabdevanju, nade u "zeleni“"ekonomski stimuluse i brz privredni oporavak Kine od korona krize.

"Sada je u toku potpuni uspon tržišta bakra, cene su porasle za 50 posto u odnosu na najniže vrednosti u 2020. godini, dostižući najviši nivo od 2017. Sadašnja jačina cena nije iracionalno odstupanje, na to gledamo kao na prvu fazu strukturno 'bikovskog' tržišta bakra", naveli su analitičari Goldman Saksa u analizi.

Oni su povećali 12-mesečnu projekciju cene bakra na 9.500 američkih dolara po metričkoj toni, u odnosu na prethodnu procenu od 7.500 dolara.

Ova banka sa Volstrita dodala je da sada očekuje održivu, višu prosečnu cenu za 2021. i 2022. Procenila je da će cene bakra u proseku iznositi oko 8.625 dolara sledeće godine, nakon čega će se popeti na prosečnih 9.175 dolara 2022.

Do prve polovine 2022. godine, kažu analitičari Goldmana, vrlo je verovatno da će bakar "stvatiti na probu" postojeći rekordan nivo od 10.170 dolara postavljen 2011. godine.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi