Korona
Tanjug
Korona

Tanjug

Korona, Foto: Tanjug

Tokom prethodne nedelje procenat pozitivnih testova kretao se između 37 i 44%.

Epidemiolog i predavač u londonskoj školi, dr Petar Markov, rekao je da će broj zaraženih nastaviti da raste ukoliko Bugarska ne uvede restriktivnije zaštitne mere. " S obzirom na visok spten smrtnosti u Bugarskoj, neka vrsta lokdauna i zatvaranje škola postaje sve važnije, makar u narednih mesec ili dva dok broj zaraženih ne krene da pada", saopštio je Markov.

Premijer Bugarske, Bojko Borisov, koji se i sam nedavno oporavio od Kovida, izjavio je da "nijedna mera ne treba da se dovodi do ekstrema" i naglasio je da je za zemlju neophodna "ekonomija koja funkcioiše".

Bojko Borisov

EPA/STEPHANIE LECOCQ

Bojko Borisov, Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Kostadin Angelov, ministar zdravlja Bugarske, predložio je paket mera za borbu sa pandemijom, govoreći u ime medicinskih stručnjaka koji pozivaju na više restrikcija.

Angelov je medijima saopštio da predlaže zatvaranje tržnih centara, restorana i barova, kao i škola i  univerziteta, i zabranu sportskih događaja i privatnih proslava. Ukoliko ovi predlozi budu prihvaćeni, zabrane će početi od petka.

Bugarski zdravsteni sistem, preopterećen stalnim prilivom pacijenata, suočava se sa nedostacima kreveta i zdravstvenih radnika, od kojih su se mnogi i sami razboleli. Vlada je odlučila da bolnice otvore dodatna odeljenja za kovid pacijente, uprkos nedostatku osoblja.

Prošle nedelje, dvojica muškaraca umrla je nakon što su ostavljeni da čekaju na stepenicama bolnice u Plovdivu. Krajem oktobra, mladi muškarac je umro nakon što je satima čekao hitnu pomoć u Sofiji.

PROČITAJTE JOŠ: