Bil Gejts
Youtube/Printscreen
Bil Gejts

Youtube/Printscreen

Bil Gejts, Foto: Youtube/Printscreen

Pročitajte još:

Gejts je pozvao da eventualna vakcina ili lekovi za kovid-19, prvo budu distribuirani zemljama kojima su najpotrebniji, pre nego onim koje daju bolju finansijsku ponudu.

On je upozorio da oslanjanje samo na zakone tržišta u ovom slučaju može da bude veoma loša odluka u trenutku dok smrtonosna pandemija, koja je odnela više od 550.000 života, ne jenjava.

Melburn, Daniel Endruz, Australija, korona

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

- Ukoliko budemo prepustili vakcinu i lekove onome ko najviše ponudi, umesto onima kojima su najpotrebniji, imaćemo dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju. Lideri moraju da donesu tešku odluku o distribuciji zasnovanoj na pravičnosti, a ne samo na tržišnim faktorima - rekao je Gejts na video konferenciji u organizaciji Međunarodnog društva za borbu protiv AIDS.

Gejts je dodao da napori koji su učinjeni u borbi protiv AIDS mogu biti uzor za buduću dostupnost leka protiv kovida-19.

Korona

EPA Andrej Cukic

Foto: EPA Andrej Cukic

Kako je naveo, dobar primer je globalni fond za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije, koji je osnovan 2002. godine, kao i plan američkog predsednika za raspodelu lekova za AIDS.

Gejts je nedavno upozorio američkog predsednika Donalda Trampa da ne odustaje od finansiranja Svetske zdravstvene organizacije, dok su pojedini izveštaju navodili da je osnivač Majkrosofta spreman da u većoj meri finansira SZO.

Donald Tramp

Tanjug / AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug / AP

Trenutno je u toku veliki broj projekata razvoja vakcina, u šta vlade širom sveta investiraju veliki novac, pa bi moglo da se dogodi da bogatije zemlje pre dođu do lekova ili vakcina nego one siromašnije.

Bil Gejts je od izbijanja pandemije virusa korona postao meta brojnih teorija zavere.

Najraširenija je ona da kroz vakcinu protiv korone želi da u ljude ubaci mikročipove kako bi ih podvrgnuo globalnom praćenju.

Gejts je o teorijama zavere rekao da su "toliko bizarne a se mogu smatrati smešnim" i da su toliko glupe i besmislene d ih je nemoguće demantovati".

Preporučujemo:

 

Komentari (2)

zagondzija

11.07.2020 20:05

Djubre ???

Dvonozno cudoviste

12.07.2020 18:49

nadam se da je ovaj prvi medju monstrumskom bagrom koju su poceli da hapse po americi i po cijelom svijetu