Američka vojska
Shutterstock
Američka vojska

Shutterstock

Američka vojska, Foto: Shutterstock

SAD su se dogovorile sa kurdskom alijansom Sirijskih demokratskih snaga (SDF) o kupovini sirijske nafte, javlja Rojters, pozivajući se na saopštenje Damaska. Dogovor je nazvan "krađom sirijske nafte".

Pročitajte još:

Sirijske vlasti nisu saopštile koja tačno kompanija pokušava da potpiše ugovor sa Kurdima. Sporazum koji su, navodno, strana već dogovorile nazvan je "krađom sirijske nafte".

Predstavnici SDF i Vašingtona za sada nisu komentarisali ovu informaciju.

Američka vojska

Shutterstock

Američka vojska, Foto: Shutterstock

Kako se navodi, saopštenje je objavljeno nekoliko dana nakon slušanja u Komitetu za međunarodne odnose američkog Senata. Tamo su senator Lindsi Grem i državni sekretar SAD Majk Pompeo pomenuli sporazum između SDF i Vašingtona. Grem je naglasio da američka strana želi da modernizuje naftna polja na severoistoku zemlje.

Kurdi

Printscreen/Youtube

Foto: Printscreen/Youtube

- Za dogovor je trebalo duže vremena, nego što smo očekivali i sada smo napokon u procesu realizacije - rekao je državni sekretar. Ni Pompeo ni Grem nisu naveli sa kim su Kurdi zaključili dogovor.

Sirijska vojska, Livaa al Quds, Palestinci

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Početkom februara bilo da saopšteno da su SAD odlučile da prošire dve najveće baze u Siriji, gde se nalaze naftna polja. Bez obzira što je američki predsednik Donald Tramp najavljivao povlačenje svojih snaga iz Sirije, Vašington jača svoje prisustvo na teritorijama koje kontrolišu Kurdi.

Preporučujemo: