Kineska vojska
Printscreen Twitter
Kineska vojska, Foto: Printscreen Twitter

*  Novo oružje kineske vojske primećeno je na pripremama vojne parade 

* Iako je bilo skriveno pod čaršavima prolazak ulicama pekinga nije mogao da prođe neopaženo

* Na društvenim mrežama pojavio se veliki broj fotografija

Velika količina novog naoružanja primećena je tokom priprema za predstojeću vojnu paradu kojom će biti obeležena 70. godišnjica Narodne Republike Kine. Dok su neka oružja identifikovana, druga izazivaju brojne spekulacije i nagađanja.

Imaju ogromnu podršku i odrešene ruke! Poslata jasna poruka SEPARATISTIMA u Hong Kongu

AUTOR: Alo.rs/A.M. DATUM I VREME: 01.08.2019. 17:48 Odlučni odgovor Kineska narodnooslobodilačka armija objavila je novi video snimak, koji je među demonstrantima u Hong Kongu koji već mesecima protestvju protiv tamošnjih vlasti zbog odluke da dvoje Kineza zbog kriminala deportuju nazad u Kinu (Naime, Hong Kong iako je formalno pravno vraćen Kini 1997.

 

Noćne predparadne probe iznedrile su veliki broj fotografija i video-snimaka, koje su snimili vojni entuzijasti, građani sa lokalnih zgrada i turisti. Naravno, materijal se odmah pojavio na društvenim mrežama gde gde je počelo nagađanje.

Nešto od tehnike bilo je lako uočiti, poput novog kineskog lakog tenka „tip 15“, koji je osmišljen za ratovanje na brdovitom i planinskom terenu.

 

Vozila „tip-15“, kao i glavni borbeni tenkovi „tip-99A“, imaju pustinjske kamuflažne šare, što je zanimljiva promena od uobičajene kamuflaže za džunglu, pa su neki to protumačili kao pokazatelj spremnosti Kine da rasporedi trupe u novim područjima.

 

Veliki broj drugih vozila i oružja bilo je prekriveno kako bi prvi put bila prikazana na samoj paradi.

Kineska vojska, Foto: Printscreen Twitter

 

Između ostalog, veliki uređaj u obliku torpeda je snimljen, a spekuliše se da je u pitanju podvodni dron. Kina je proteklih godina testirala nekoliko podvodnih dronova, ali su svi bili daleko manji.

Sama veličina tek snimljenog parčeta tehnike implicira da bi možda moglo da bude i naoružano.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Naredna misterija je vozilo spljoštenog oblika sa izraženim motorom, što bi možda mogla da bude, imajući u vidu aerodinamični oblik, hipersonična jedrilica ili dron.

Pažnju je izazvala i pokrivena mašina, za koju se čini da je raketni lanser, a potencijalno može da se radi i o teškom višecevnom raketnom bacaču.

Kineska vojska, Foto: Printscreen Twitter

 

Dron u obliku „letećeg krila“ (najverovatnije se radi o napadačkoj bespilotnoj letelici „liđan“ i interkontinentalne balističke rakete (novi sistemi DF-41), takođe su spaženi među pokrivenom tehnikom.

Čini se da postoji mnogo iznenađenja koje Kina želi da predstavi, ali da bi se razvejale sve sumnje o njihovoj tačnoj nameni moraće da se sačeka 1. oktobar.

BONUS VIDEO: Fošan Kina