Američki generali slave test na Tihom okeanu, proba uspešna, SAD su ponovo apsolutni vladar sveta! (VIDEO)

Tanjug; D.K. | vesti 2020-05-23 10:20:31 2020-05-23 10:20:31

Na video snimcima i fgotografijama koje je objavila američka mornarica, vidi se kako američki ratni, amfibijski transporter US S Portland laserskim topom uništava bespilotnu letelicu iznad Pacifika, izvestio je danas CNN, pozivajući se na saopštenje američke Pacifičke flote.

screenshoot/Youtube

Američka mornarica nije saopštila kolike je snage novi laserski oružani sistem (LSWD), kao ni tačnu lokaciju testiranja, ali se zna da je bojeva proba izvršena u Tihom okeanu 16. maja.

Američki institut za strateške studije navodi u jednom izveštaju iz 2018. godine da se očekuje da novi laserski top ima snagu od 150 kWata.

Kapetan US S Portlanda, Keri Sanders, ocenio je da sa ovim novim naprednim naoružanjem "američka mornarica redefiniše ratovanje na otvorenom moru".

S obzirom da lasersko oružje pogađa mete brzinom svetlosti, vreme reakcije je smanjeno na delić sekunde, što američke brodove ponovo čini najmoćnijim ratnim mašinama na svetu. Ruske rakete neće moći da unište brodove naoružane laserskim oružjem.

Iz vojnog budžeta SAD se već nekoliko godina izdvajaju sredstva za izgradnju novih nosača aviona na koje će moći da se instaliraju laserski topovi, što će Vašington zakucati na prvo mesto po vojnoj snazi.

Expand player
Pogledajte više