Svetlana Tihanovskaja
AP/Tanjug
Svetlana Tihanovskaja

AP/Tanjug

Svetlana Tihanovskaja, Foto: AP/Tanjug

Dok u Belorusiji već tri dana traju sukobi protivnika predsednika Aleksandra Lukašenka i policije nakon predsedničkih izbora, među opozicionim pristalicama počele su da kruže priče da je njihov kandidat bio pod prinudom.

Svetlana Tihanovskaja rekla je u utorak da je napustila zemlju i otišla u Litvaniju nakon predsedničkih izbora, brinući za bezbednost porodice.

Međutim, u drugom snimku koji kruži na Telegramu, izgleda da je poručila svojim pristalicama da poštuju zakon i priznaju izborni rezultat.

Čitajući sa papira, bivša učitejica engleskog izvinila se svojim pristalicama i pozvala građane da ne protestuju na ulicama kako bi izbegli "krv i nasilje".

Njeni saradnici tokom kampanje i pristalice tvrde da je video snimljen pod prinudom.

Svetlanin suprug, poznati opozicioni bloger, nalazi se u pritvoru u Belorusiji otkako je uhapšen u maju.

Prema istraživanju Juronjuza, video je snimljen u sedištu Centralne izborne komisije u Minsku.

U video intervjuu sa Jarmošunom, koji je postavljen na Jutjubu u oktobru 2019, vide se isti nameštaj i zavese na prozorima.

Takođe, Svetlana u snimku nosi istu belu majicu koju je nosila kada je poslednji put viđena u ponedeljak, kada je predala žalbu da su izbori namešteni.

Marija Kolesnikova, još jedna opoziciona kandidantkinja, rekla je Juronjuzu da je Tihanovskaja držana u sedištu komisije tri sata.

- Bila je sama u kancelariji sa dva visoka predstavnika bezbednosnih snaga. Tamo je bila sama tri sata, bez dokumenata, advokata, bez ičega - rekla je ona.

Kolesnikova je dodala kako misli da je "Tihanovskaja tri sata bila pod neviđenim pritiskom".

Kako je rekla, Tihanovskaja je kasnije napustila zgradu na drugom izlazu, a ne na ulazu gde su je čekali njeni saradnici.

Oni su kasnije saznali da je otišla iz zemlje.

PROČITAJTE JOŠ: