Italija
EPA
Italija

EPA

Italija, Foto: EPA

To znači da će oni koji ne mogu da rade od kuće moći da idu na posao, da kupe hranu, lekove i neophodne stvari za život, otići kod lekara ili odvesti decu u obdanište i osnovnu školu.

Scenario 3 će nastupiti posle uvedenih novih mera od pre nekoliko dana i zatvaranja raznih aktivnosti i skraćivanja vremena otvorenih restorana, barova i drugih vrsta delatnosti. U naredne dve sedmice će biti vrednovan njihov efekat, a ako se nastavi trend porasta broja zaraženih uslediće takva vrsta zatvaranja i imaće rok trajanja do polovine decembra.

Dakle dve su verzije, u optimističkoj išlo bi se na manje tvrdo zatvaranje od onog u martu/aprilu, merama sličnim onim koje je najavio juče francuski predsednik Emanul Makron, znači fabrike, javne službe, poljoprivredna dobra i promet hrane ostaju otvoreni, a zatvorene radnje osim apoteka, samoposluga i radnji sa higijenskim proizvodima.

Ali biće zabranjeno kretanje iz regiona u region i iz mesta u mesto osim iz opravdanih razloga, odlaska na posao ili urgentnih poseta lekarima sa autosertifikatom.

Pesimistička verzija, uvećanje pozitivnih na dnevnom nivou do 35.000-40.000 ili više, usledile bi mere zatvaranja slične onima između marta i početka maja "ali ne sa ubijanjem ekonomije" i bile bi uvedene i pre 9 novembra. Poslednji izveštaj pokazuju da su bolnice u Pijemonte, Liguriji, Vale d'Aosta i Umbriji već pred kolapsom, a blizu su i one u Laciju, Kampaniji, Lombardiji i u Bolcanu.

PROČITAJTE JOŠ: