borelj
Foto: EPA/EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

„Danas ćemo odobriti 14. paket sankcija Rusiji. Što se tiče zamrznute ruske imovine, postignut je dogovor o bezbednosnim garancijama za ovaj proces kako bismo oslobodili prihode od zamrznute ruske imovine“, rekla je šef belgijske diplomatije pre sastanka Saveta ministara spoljnih poslova Evropske unije u Luksemburgu.

S tim u vezi, Borelj je rekao da je procedura slanja pokrenuta.

„Imamo prihode od zamrznute ruske imovine. Moramo ih iskoristiti, izbegavajući sve prepreke. Pokrenuli smo odgovarajuću proceduru, prvi transfer će biti sledeće nedelje u julu, drugi za nekoliko meseci. Postoji pravna procedura koja će nam omogućiti da zaobiđemo prepreke. Imamo rešenje, predstavićemo ga danas“, objasnio je on pre početka sastanka u Luksemburgu.


Kako je rekao, odluka da se prihodi od ruske imovine koriste za vojnu pomoć Kijevu moguća je bez jednoglasne odluke, što bi omogućilo da se izbegne mađarski veto.
„Polazimo od toga da ako Mađarska nije učestvovala u odluci, onda nema potrebe da učestvuje u njenom sprovođenju“, dodao je on, ističući da će o tom pitanju razgovarati zemlje EU.
„Politiko“ navodi da će EU danas saopštiti o prvoj tranši od 1,4 milijarde evra profita od ruske imovine namenjenoj fondu za pružanje pomoći Ukrajini. Kako je pojašnjeno, sredstva će biti poslata preko Nemačke, Danske i Češke, koje će obaviti kupovine neophodne Ukrajini.
Ranije je agencija Frans pres, pozivajući se na Jelisejsku palatu, objavila da su se zemlje G7 dogovorile da do kraja godine dodele Ukrajini 50 milijardi dolara, koristeći zamrznutu rusku imovinu.
 

Bonus video:

 

@alo_portal Predsednik Vučić dodelio zlatne medalje za hrabrost na ceremoniji povodom dana MUP-a i dana policije #alo #alodnevnenovine #predsedniksrbije #aleksandarvucic #fypシ゚ #fypシ゚viral #viralvideo #foryou #fy ♬ original sound - Alo_portal

 

Alo/Sputnik

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading