borelj
Foto: EPA/EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

U saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog saveta, Borelj je naveo da EU ceni "odlučne napore SAD, Egipta i Katara u omogućavanju pregovora o okončanju rata u Pojasu Gaze, uz osiguranje bezbednosti Izraela".

Borelj je naglasio da je izgubljeno previše civilnih života.

"Trajni prekid vatre hitno je potreban kako bi se obezbedila zaštita civila, bezuslovno oslobađanje svih talaca i kako bi se povećao dotok preko potrebne humanitarne pomoći u Gazu, s obzirom na produbljivanje humanitarne krize", naveo je on.

Borelj je poručio da su mir i stabilnost na Bliskom istoku u interesu oba naroda, regiona u celini, ali i globalno.

"EU podstiče obe strane da prihvate i primene predlog u tri faze i spremna je da doprinese oživljavanju političkog procesa za trajni i održivi mir, baziran na rešenju s dve države, kao i da podrži koordinirane međunarodne napore za obnovu Gaze", naglasio je Borelj.

Bajden je u petak izneo predlog o primirju u Pojasu Gaze, prema kojem bi se do trajnog prekida vatre došlo kroz tri faze.

Predlog u prvoj fazi predviđa primirje od šest nedelja i povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih područja Gaze, oslobađanje nekih talaca, uključujući starije osobe i žene u zamenu za oslobađanje više stotina palestinskih zatvorenika.

U drugoj fazi bi, prema rečima Bajdena, došlo do razmene za sve preostale žive taoce, uključujući muške vojnike, a potom bi se izraelske snage povukle iz Gaze i time bi počelo trajno primirje.

Plan koji je izneo Bajden podržale su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Japan, Kanada i Italija, dok su Jordan, Saudijska Arabija, Katar, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali Izrael i Hamas da plan razmotre "ozbiljno i pozitivno".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading