Rusija
Foto: Printscreen/x/@Gerashchenko_en


Visoki ruski general Apti Alaudinov, komandant čečenskih specijalnih snaga Ahmat koje se bore u Ukrajini, izneo je tvrdnju da će rat u istočnoj evropskoj zemlji biti završen do kraja ove godine. On je tokom razgovora sa voditeljkom Olgom Skabejevom na državnoj televiziji naveo da se sve odvija kako treba i da će završetak rata doći nakon odlučujuće bitke.

- Ovo će biti odlučujuća bitka za nas, u kojoj ćemo uništiti preostale snage i sredstva. Nakon toga, verujem, kako sam rekao i ranije, završićemo specijalnu vojnu operaciju ove godine – rekao je Alaudinov, dodajući da će “stati na kraj tome”.


Mnogi stručnjaci su izrazili skepsu povodom Alaudinovljevih tvrdnji. Saradnik Evroazijskog centra Atlantskog saveta Edvar Verona je izrazio sumnju u mogućnost da se rat završi ove godine, ističući da je ruski arsenal iscrpljen. Geopolitički analitičar Dorin Popesku je takođe izjavio da će rat potrajati, karakterišući ga kao dugoročni sukob.

- Ne vidim mogućnost da se rat završi ove godine. Ruski arsenal je iscrpljen, oslanjaju se uvelike na pešadijske napade – rekao je Verona “Njuzviku”, dodajući da “ne možete da se oslonite na ono što čujete u ruskim javnim medijima za bilo kakvu ozbiljnu analizu”.

- Hajde da ne zamišljamo da će se ovaj konflikt okončati ove godine, ili 2025. ili 2026. Ovo je dugoročni sukob – rekao je Popesku.

- Rusija će pobediti u ovoj specijalnoj vojnoj operaciji i na svim drugim bojnim poljima. Da, moraćemo naporno da radimo do 2029-2030, ali uveravam vas da će ishod ove specijalne vojne operacije biti da će blok NATO prestati da postoji u format u kojem postoji danas. Većina tih država, koje danas trče za Amerikom kao idioti, kleknuće i zakleti se Rusiji tražeći da budu primljene u našu koaliciju – rekao je tada Alaudinov, kojeg je “Novaja gazeta” imenovala kao potencijalnog naslednika čečenskog lidera Ramzana Kadirova.

 

 


Putinovi predlozi za mir

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno izneo nove predloge za mir, navodeći da je spreman da sedne za pregovarački sto o Ukrajini. Međutim, ukrajinsko rukovodstvo je odbacilo Putinove uslove za prekid rata, nazivajući ih "ultimatumom" u koji se ne može verovati.

 

 

 

 

 


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ocenio Putinove uslove kao ultimativne poruke koje se ne razlikuju od poruka iz prošlosti, uporedivši ih sa postupcima Adolfa Hitlera. Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je nazvalo Putinove uslove "apsurdnim", dok je pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak istakao da nema mogućnosti za kompromis sa ruskom stranom.


U međuvremenu, Rusija je započela izmene svoje nuklearne doktrine, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Prema Institutu za proučavanje rata, Putinova nuklearna pretnja deo je kampanje nuklearne ucene usmerene na odvraćanje saveznika Ukrajine. Međutim, analitičari ističu da je malo verovatno da će doći do stvarne nuklearne eskalacije.

 

 

 

(Newsweek)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading